PMS eller förklimakteriet

PMS eller förklimakteriet naomi flamholc
304.- PMS eller förklimakteriet med Naomi Flamholc

Det är inte ovanligt att man får förvärrad PMS desto närmare man kommer klimakteriet. Och att man känner av sina hormonella svängningar tydligare än vad man gjort tidigare under sitt fertila liv. Hur vet man om ens symptom beror på förvärrad PMS eller förklimakteriet? Det kan vara svårt att veta om det är förklimakteriet, pre- eller perimenopausbesvär, man känner symptom av.

I det här avsnittet reder vi ut de vanligaste frågorna med allmänläkaren Naomi Flamholc. Vi talar om psykiska och fysiska symptom som har med olika hormonförändringar att göra. Och hur man kan avgöra om man är på väg in i ett nytt skede av sitt liv.

Våra liv och vår vardag är fulla av händelser. Det finns många orsaker till att man kanske aldrig funderat på varför man mår bra eller dåligt. Eller om det finns ett mönster när i månaden man mår som bäst – eller sämst.

Det kan t ex bero på preventivmedel som maskerat cykliska förändringar eller så har man redan en medicinering för sin PMS/PMDS. Så är det ”vanliga” menstruations symptom eller är det dags att göra ett byte till en klimakteriebehandling?

Många kvinnor upplever att de tidigare haft litet problem med PMS men det var hanterbart. Men när det börjar bli litet äldre, och ofta efter de fått sitt sista barn, har det blivit mycket sämre och börjar gå ut över livskvalitén. Så är det PMS/PMDS besvär som blivit värre eller är det början på klimakteriet? Vad göra?

Det är inte alltid helt lätt att avgöra, men Naomi betonar det cykliska. Är symptomen konstanta över hela månaden eller är de cykliska ca 2 veckor varje månad. Förutom att söka hjälp kan en självhjälpstest vara ett bra verktyg. Men det kan vara svårt för kvinnan själv att skilja mellan premenopaus och PMS. Sök hjälp och råd!

Oavsett om man börjar komma in i klimakteriet eller inte, kan man må riktigt dåligt. Naomi talar om vilken hjälp och verktyg det finns och hur man bör förhålla sig. För det är en gradvis utveckling som det kan vara lätt att missa. Man skall aldrig bara bita ihop. Sök alltid hjälp om det börjar påverka ditt liv. Eller dina närmastes liv.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Region Stockholms direktiv för behandling i vården för PMS och PMDS

1177 har bra allmän information om vad PMS och PMDS är och vad man kan göra själv och förvänta sig från vården.

Womnis självskattningstest på pms