Hur märker man att klimakteriet börjat?

att klimakteriet börjat hilde löfqvist

340.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

Hur märker man att klimakteriet börjat för de första tecken på att vägen in i klimakteriet börjat är svårtolkade. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna när hormonerna börjar svaja i förklimakteriet.

Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet?

Avsnittet levererar handfast kunskap om hormoner och vad som finns att ta till och varför. Vi får veta att tyngre blödningar, ömma bröst och att samla på sig vätska hänger ihop med östrogendominans, progesteronbrist och Loop-effekt men att vallningar är ovanligt i den här fasen.

Du får också veta varför provtagning är svårt, när du ska söka hjälp och att det kan vara bra att föra dagbok. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor.

Intervjun publicerades ursprungligen den 29 april  2020 som avsnitt 135. Men när du vill lyssna på avsnittet föreslår jag att du använder länken nedan eftersom avsnittet kompletterats något.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Behöver du lära dig mer och skaffa en uppslagsbok om hela resan genom klimakteriet så missa inte Hilde Löfqvists bok Hormonkarusellen

För fler avsnitt med Hilde Löfqvist lyssna på avsnitt 22 Bioidentiska hormoner och progesteron, avsnitt 106 Hormonkarusellen och avsnitt 107 Frågor om hormonbehandling där du lär dig mycket mer om hormoner och hormonbehandling.