Nedstämdhet och depression och klimakteriet

nedstämdhet och depression och klimakteriet ella hallberg

342.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg

Nedstämdhet och depression och klimakteriet hör tyvär ofta ihop.

Allmänläkare Ella Hallberg har intresserat sig för helheten med både den fysiska kroppen och den andliga delen av människan. Men också för funktionsmedicin. Det ledde naturligt till att hon kom in på utmattnings problem och frågor om det mentala måendet.

Hon talar om svårigheterna som finns i behandlingen av depressioner inom primärvården. Att det inte är lätt att ställa en diagnos och hitta en lämplig behandling. Orsakerna kan vara många och komplicerade.

Är det stress som är orsaken? Är det dålig sömn som påverkar oss? Dåliga relationer?  Brist på motion och för litet rörelse?. Eller hormonsvängningar som klimakteriet för med sig?  Kronisk inflammation med dålig tarmfunktion gör det svårare att skapa ”må-bra” hormonet serotonin.

Inte helt lätt att analysera fram, men kan vi hitta orsaken är chansen till rätt behandling så mycket större.

Ju äldre vi blir desto större blir risken att vi drabbas av en depression. Faktiskt  10 % av alla kvinnor i åldersspannet 45 och 64  har fått antidepressiva läkemedel utskrivna. Man ändå glömmer man ofta bort klimakteriet som grund för en depression..

Ella beskriver vad som händer om du kontaktar vården för att få hjälp med sin depression och ångest. Vilka metoder och verktyg som finns.

Hon talar också mycket om hur många kvinnor lider av och upplever nedstämdhet. Hur det påverkar livet och hur man själv åtminstone kan minska sina svårigheter och bättre stå ut.

Och hur kan man tänka för att åtminstone minska risken för att hamna i en djupnande nedstämdhet eller till och med depression.

Genom kunskap och förståelse kan man motiveras till att skapa bättre förutsättningar att läka och hjälpa sig själv för att nå hela vägen vare sig du vill förebygga eller ta dig an ett psykiskt dåligt mående. Vill du höra fortsättningen på vårt samtal så kan du lyssna på avsnitt 179. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 178 (210407).

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lyssna gärna på avsnitt 179 Hormoner och depressioner med Ella.

Allmänläkarspecialisten Ella Hallberg arbetar på Läkekonst. Läs mer om vilken hjälp du kan få med emotionella och psykologiska besvär.

Lyssna gärna på avsnitt 177 Brister och tillskott med Cecilia Tibell som talar om brister och vikten av näring