Klimakteriebesvär är fysiska besvär inte mentala

Klimakteriebesvär är fysiska besvär anitha clemence
299.- Det är dags nu med Anitha Clemence

Klimakteriebesvär är fysiska besvär. Inte mentala. Dålig självkänsla får många att tro att det är något mentalt då de mår dåligt. Något fel i huvudet.

Anitha Clemence lyssnade på en presentation om hormoncykeln och insåg att hon vid 43 år inte hade en aning om detta. Och det ingen annan i sällskapet heller. Så hur kan det vara så?

Varför är det fortfarande svårt att tala om klimakteriet? Är det verkligen så att ordet fortfarande associeras med en skäggig nucka som är förbrukad och jobbig? Även om det blivit lättare att tala om sina hormonella utmaningar så är ordet negativt laddat. En ljusglimt är att det verkar som om yngre kvinnor har lättare att tala om sådana ämnen än vad vi hade och har. Det kanske blir bättre.

Till råga på eländet kommer klimakteriet smygandes när många är i en känslig fas. Kvinnor tenderar att vara duktiga flickor mellan 20 och 40. Vi försöker leva som män. Karriär. Långa dagar. Träning som motmedel när vi mår dåligt. Dessutom ansvar för familj och hem. Men vi är annorlunda än män. Där männens hormonbalans inte ändrar sig nämnvärt över tiden varierar vår över månaden. För att inte tala om vad som händer när vi kommer in i förklimakteriet.

Influencern och mediaprofilen Anitha Clemence, idag 45 år, berättar hur hon ser att jämnåriga kvinnors dåliga självkänsla gör att då man mår dåligt utgår man ifrån att det är något mentalt. Något fel i huvudet. Inte något fysiskt med kroppen. Men det är så att när vi försöker leva som män fungerar det inte. Vi är inte gjorda för detta sorts liv. Att skapa en hormonell hälsa är en absolut grundförutsättning för att må bra.

Men alltför få kvinnor funderar över sin egen kropp. Vi är duktiga på att bortprioritera våra egna behov.

Genom egna utmaningar och kunskap har Anitha lärt sig vad som fungerar för henne och hur lätt det är att rubba balansen. Hon är övertygad om att det går att landa klimakteriet mjukt. Om vi bara vågar tala om vår hälsa och utmaningar kommer fler att hamna rätt.

Men alla ser vi olika ut på insidan. Det som är en bra lösning för din väninna behöver inte vara en bra lösning för dig.  Bara för att ni har samma menscykel. Det är viktigt att den behandling du använder dig av är utvald för dig. Kontakta alltid en läkare eller en barnmorska. Inte Google, Instagram eller vänninor.

Lysna på avsnittet

Länkar

Vill du komma i kontakt med Anitha Clemence så finns hon på Instagram @anitha_clemence

Mia Lundin har varit med i flera avsnitt. Bland annat i avsnitt 86 Vem vill vara i klimakteriet, i avsnitt 87 Vägen till hormonell balans och i avsnitt 133 Dina frågor besvarade.

På tal om Amelia Adamo så var hon med redan i avsnitt 2 Klimakteriet och media där vi bland annat talade om medias roll i förhållande till klimakteriet.