Utmattning

utmattning susanna bävertoft
332.- Utmattning och återhämtning med Susanna Bävertoft

Alltför många kvinnor i klimakterieåldern känner en molande utmattning. Det behöver inte leda ända till utbrändhet, men ett högt tempo, krav från arbete och familjen med barn och åldrande föräldrar tar sin tribut.

Att bli utbränd, att gå in i väggen drabbar tack och lov inte de flesta. Men att leva med höga krav som gör att man inte mår bra är desto vanligare. Åtminstone under perioder. Frågan är om det är våra egna krav vi ställer på oss och om de verkligen är nödvändiga eller ens bra. Det är inte för inte vi talar om ”duktig flicka-syndromet”.

Susanna Bävertoft, ingenjör och telecom-analytiker, lyckades med små medvetna steg ta sig tillbaka från en utmattning och skapa en hållbar situation. Hon lämnade sitt telecom-arbete, skolade om sig och arbetar nu med att hjälpa kvinnor att hitta en avspänning och att handskas med stress.

 Fysisk återhämtning vet vi vad det är och har använt i alla år. Men vi har också behov av en mental återhämtning. Vi proppar hela tiden hjärnan med information som vi fordrar att den skall ta ställning till, göra val utifrån och fatta beslut på. Mental återhämtning är att släppa taget och hitta ett stilla lugn. Dessutom kan vi ibland ha behov av en emotionell återhämtning. Vi stöter då och då på situationer som gör att vi blir känslomässigt berörda. Vi behöver förr eller senare ta hand om dessa känslor.

Det behöver inte vara fråga om större kriser. Du kan känna att något skaver. Att du känner att något inte är bra. Att du inte är nöjd. Att hantera detta och känna att du återhämtar dig. Att få slut på ältande tankar och i stället reflektera. Det är viktigt att ha acceptans och att våga se hur det faktiskt är och inte blunda för verkligheten.

Susanna talar om verktyg och om ett sätt att se på sig själv. Allting behöver inte vara stort. Det behöver inte fordras en ”total make over”. Att hitta ett lugn-och-ro tillstånd kan vara nog. Bara samtalet mellan Susanna och Åsa kan hjälpa dig på vägen.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Susanna Bävertoft

Lyssna på Susannas meditation för att känna in och sätta dagens intention, för att stärka ditt välmående. En intention som kan guida dig i ditt görande, varande och prioriteringar under dagen. Istället för att låta autopiloten styra.

Om du är nyfiken på skogsbad; lyssna på avsnitt 190 Skogsbad med Amelie Cardell, där du får följa med ut i skogen.