Skogsbad

skogsbad amelia cardell
190.- Skogsbad med Amelie Cardell

Vad är skogsbad? Människor och natur har hört ihop sedan urminnes tider. Innerst inne vet vi nog att naturen gör oss gott och det är inte bara en känsla utan är vetenskapligt bevisat att det är bra för hälsan att spendera tid bland växter, natur och i skogen. Forskningen visar att den hjälper oss att reducera stress, dämpa oro, stärka immunförsvaret och hitta vårt inre lugn.

Det kan verka knasigt att formalisera vandring i skogen men vi moderna människor har ofta behov att rusa fram och här handlar det om att långsamt och kravlöst utforska.

Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie som upplever att hon blivit betydligt lugnare och mindre orolig och frågar ofta den stadiga skogen om råd. Någon som är flera hundra år gammal borde ju veta bäst.

Länkar

Lyssna på avsnittet

Vill du komma i kontakt med Amelie? Du hittar henne på  Facebook-sidan Stammis i skogen

Vill du lära dig mer om vad skogsbad är, hur man gör och vad det ger för fördelar enligt forskningen. Kika in på Friluftsfrämjandets hemsida

Och här på SNFTI:s hemsida. SNFTI  certifierar skogsguider

Skogsbad bjuder in till en form av förundran. Lyssna gärna på Maria Borelius som talar om detta i avsnitt 149

Eva Sanner är psykosyntesterapeut och författare. I avsnitt 70 berättar hon om den kraft naturen ger på välbefinnande.