Vilken roll skall alkohol ha i ditt liv?

alkohol charlotta gustavsson

296.- Värt att veta om alkohol med Charlotta Gustavsson

Oavsett hur mycket eller litet man dricker påverka alkohol hela kroppen och alla organ. Dessutom är det ju tyvärr så att när vi kommer in i klimakteriet får vi de traditionella besvären och alla dessa förvärras av alkohol. Det är det regelbundna drickandet som får konsekvenser.

Vår sömn påverkas. Man somnar med djupsömn men vaknar sedan vid 3 tiden. Ibland med en känsla av oro och har svårt att  somna om. När man somnar om är sömnen ofta fragmentarisk. Vi känner oss inte utvilade när vi vaknar. Dessutom påverkas vallningar och svettningar vilket inte underlättar en god sömn.

Men inte bara sömnen. När alkoholen kommer in i systemet kommer kroppen att sätta annat på paus och prioritera att bli av med ”giftet”. De hormonsvängningar klimakteriet innebär blir värre. Matsmältningen påverkas. En röra från början blir värre.

Dricker man för mycket? Även om man inte känner att man har ett direkt beroende är det lätt att försöka ljuga för sig själv. Signaler kan vara att man på morgonen bestämmer sig för att inte dricka den dagen och så sitter man med ett glas vitvin när kvällen kommer. Varför dricker andra så långsamt och när fyller värdinnan på? Man tar ett glas i köket innan man går ut till gästerna. Man tänker ofta på alkohol. Har vi hemma så det räcker?

De flesta som dricker mer än de borde vet om det innerst inne.

Charlotta Gustavsson är alkoholcoach med egen erfarenhet men utan pekpinnar. Hon poängterar kunskap och att man tänker över hur man vill må och vara när alkoholen inte har en roll i vardagen. Och sedan, hur kommer jag dit? Sluta försök sluta dricka. Skaffa dig kunskap om vad alkohol gör med din kropp och ditt liv och bestäm sedan hur du vill ha det.

Charlotta berättar öppenhjärtligt om hur hon gick från en ”normal” konsumtion till att hamna i ett mönster där hon började smyga med sitt drickande och vad det var som gjorde att hon bestämde sig för att ta en paus.

Ett tänkvärt avsnitt som ger upphov till tankar kring hur samhället och vi själva förhåller oss till alkohol. Innehållet handlar också om hur alkohol har en roll i mångas liv och vilken påverkan alkohol har på humör, sömn, vikt och skelettets hållfasthet.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Charlotta Gustavsson  och även ta del av det gratisprogram hon erbjuder i slutet av avsnittet ”21 dagar utan alkohol”

Metoden som hjälpt Charlotta heter This Naked Mind

Charlotta talar om en bok som fick henne att fundera över sin alkoholkonsumtion. Boken heter: Tänka klart – ta kontroll över alkoholen och få ett lyckligare liv av Annie Grace, den engelska titeln är: This Naked Mind: Control Alcohol, Find Freedom, Discover Happiness & Change Your Life

Andra avsnitt som handlar om sömn är bland annat Christian Benedict och Frida Rångtell i avsnitten 32 Sömn, sömn,  sömn  och avsnitt 33 Mer kunskap om sömn, avsnitt 137 Vikt och sömn också med Christian Benedict, avsnitt 156 Sömn och livsstil med Lisa Carpevi och Anders Lönedal i avsnitt 223 Rena hjärnan som handlar om att rensa hjärnan.

Camilla Kuylenstierna var med i avsnitt 47 Alkohol där vi också talade om alkohol med en liten annan inriktning.