Klimakterieproblem eller histaminintolerans

 

klimakterieproblem eller histaminintolerans karl hultén
328.- Histamin och allergi med Karl Hultén

Klimakterieproblem eller histaminintolerans? Histaminintolerans är ett gissel för många, speciellt i pollentider. Men det är inte alltid enkelt att diagnostisera.

Histamin är en livsnödvändig substans som stöder vårt immunförsvar och vår matsmältning. Dels producerar kroppen eget histamin som kan friställas när vi äter vissa saker som exempelvis citrusfrukter, nötter, tomater, choklad. Och dels får vi i oss det i vissa livsmedel. Ofta lagrade och fermenterade livsmedel som tonfisk sardiner, surkål, salami.

Vår kropp behöver histamin men problemet uppstår när vi får en för hög halt som kroppen inte klarar av. Histamin behövs alltså för att försvara oss mot angrepp. Men om för mycket friställs kan det leda till en allergisk reaktion vilket kan sägas vara en omotiverad reaktion på något som inte är farligt för kroppen.

Har man allergier som exempelvis mot pollen, vilket påverkar friställningen av histamin, och dessutom äter mat som innehåller histamin kan nivån av histamin bli för hög och bli ett  problem

Reaktionerna om man utsätts för omotiverade histaminutsöndring kan vara mycket olika. Dels neurologiska som hjärndimma och koncentrationssvårigheter. Men också sådana som ledvärk, hjärtklappning, magsymptom, sömnproblem och givetvis utslag. Känns de igen? Samma som för många klimakteriesymptom.

Så varför mår jag dåligt? Är det klimakterieproblem eller histaminintolerans? Eller båda? Tyvärr är kunskaperna om histaminintolerans normalt inte stora inom primärvården. Allergicentra kan vara lösningen men de är inte alltid lätta att få tid hos.

Ett enkelt sätt att ta reda på om man har ett problem med histamin är därför att under en vecka eller två äta en elimineringskost. En  paleovariant av en låghistamin kost utan mejeriprodukter och kanske nötter. Mår du bättre är det en indikator på att histaminalergi kan vara en av orsakerna till att du mår dåligt.

Som lök på laxen förbättras inte ett eventuellt problem av klimakteriet. Tvärt om.  Det finns en koppling till östrogen och progesteron. Östrogen kan förvärra. Progesteron dämpa. Men forskningen här är svag. Dock, en ökad känslighet för stress i samband med hormonella svängningar, framför allt vid östrogendominans, är inte positivt.

Lyssna till biomedicinaren Karl Hultén, författare och kostexpert som intervjuas av Christina Sundequist.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Det här avsnittet publicerades ursprungligen som avsnitt 232

Lyssna också gärna på andra avsnitt om maghälsa som avsnitt 127 Mag & tarmälsa med Victoria Carinci,  avsnitt 198 Hälsan börjar i magen med Peter Martin, och avsnitt 217 Känslig mage och IBS med Sofia Antonsson. Och  de senaste avsnitten med Maria Karlsson, avsnitt 326 och asnitt 327 Levern

Läs mer om Karl Hultén, hans böcker, kurser och företaget Paleoteket

Allt du behöver veta om hur du avgör vad du kan prova att undvika och hur det fungerar med histamin

För den som verkligen vill lära sig mer i ämnet, kika på Sighi-listan med histaminrika livsmedel