Lymfsystemet kroppens reningsverk

lymfsystemet ellen envgvall

314.- Lymfan, cirkulationens nyckel med Ellen Engvall

Lymfan har vi hört talas om men de flesta har nog dimmiga begrepp om detta för oss väldigt viktiga system. Lymfsystemet fungerar både som avlopp och reningsverk för kroppen och är avgörande för att rena kroppen från slagg och föroreningar. Systemet löper parallellt med våra vener men har ingen egen pump som hjärtat som sköter vårt blodomlopp. Lymfcirkulationen drivs av kroppens rörelser. Därför är fysisk aktivitet avgörande för att hålla lymfflödet igång.

För Ellen Engvall, barnmorska och yogaterapeut, är lymfsystemet något hon arbetar mycket med och hjälper patienter med. Symptom på dåligt fungerande lymfsystem märks mest det på de delar av kroppen som ligger längst bort. Svullnad, främst i ben och armar.  Ibland ledbesvär.

Ett dåligt fungerande lymfsystem kan leda till svullnad och vätskeansamling, trötthet och låg energi, försämrad immunfunktion, hudproblem, matsmältningsproblem och inte minst viktökning och svårigheter att gå ner i vikt.

Ellen talar om detta, om hur vi kan förstå att det är lymfproblem som orsakar att vi inte mår bra. Eller inte går ner i vikt oavsett hur mycket vi tränar. Och hur vi kan få vårt lymfsystem att fungera fint.

Tyvärr är det också så att när vi kommer in i klimakteriet och äggstockarnas funktion börjar svikta påverkas även lymfsystemet, binjurar och sköldkörtel. Man blir ofta mer stresskänslig. Och stress försämrar lymfflödet. Om den inte flödar samlar vi på oss fett och går upp i vikt. Om vi tränar men inget händer kan det vara lymfan.

Observera att tecken på att man är stressad inte behöver ha med stress på jobbet eller familjen att göra. Kroppen kan stressas av andra saker: brist på ljus, sömnbrist, att magen krånglar och annat som vi inte direkt kopplar ihop med stress.

Men du kan påverka hur du mår!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ellen visar hur du kan stimulera och aktivera ditt lymfsystem i ett Youtube-klipp

Lyssna också på Ellen i avsnitt 139 Yoga för hormonbalans och avsnitt 166 Detox. I avsnitt 161 Vikt, talang och träning talar Lovisa Lofsan Sandström om bla vikt