Att diagnostisera klimakteriet

diagnostisera klimakteriet

323.- Min berättelse med Malin Simonsen

Om en kvinna är runt 45 år och har fysiska och/eller psykiska problem borde vården diagnostisera klimakteriet eller i alla fall fundera över möjligheten. Ofta blir det inte så. För kvinnan är det svårare. Symptomen kommer succesivt och är ofta inte ”typiska”. Detta var situationen för Malin Simonsen.

Ingen kvinna är den andra lik och hur man hanterar sitt klimakterium är högst individuellt. Men först gäller det att förstå att man är i klimakteriet. Allt för ofta förstår man inte det i vården heller.

Malin berättar om hur hon succesivt mådde sämre och sämre. Hon gick upp i vikt, fick ryggvärk, ont i fötterna, hjärndimma, saknade ork, kände sig nedstämd. Vårdcentralen  hittade ingenting. Ville skriva ut antidepressiva medel.

Malin tyckte att hon i stort sett levde ett sunt liv trodde att allt berodde på stress på jobbet och ville definitivt inte börja med antidepressiv medicin och medicin mot ledvärk.

Att hon skulle vara i klimakteriet var inget hon reflekterade över förrän hon tre år senare fick kontakt med Angelica Lindén Hirschberg. Angelica föreslog hormonbehandling och Malin började åter känna igen sig själv.

Nu, flera år senare beskriver Malin det som att hon fått en andra chans. Hon sökte hitta en livsstil som hon ville – inte kunde – leva med resten av livet. Med hjälp av uthållighet och fokus på en sak i taget har hon hittat sitt recept för det liv hon vill leva och där kost och motion ligger i botten. Från desperation och förtvivlan till att ha energi och livsglädje.

Förhoppningsvis har de senaste årens fokus på klimakteriet gjort att så flagranta feldiagnoser inte längre sker så ofta. Men de sker alltjämt. Och att klimakteriet inte är en så främmande tanke för oss kvinnor längre. Men som sagt, ohälsan kommer smygande. Inte så lätt att förstå varför man börjar lida av ”hjärndimma och att man oftare och oftare börjar få ”ont i kroppen”. Vem kopplar ihop att man har fått ont i fötterna med klimakteriet? Malins berättelse är viktig och belysande. Och beskriver hur man kan handskas med sitt klimakterium.

Så, det är inte alltid lätt att diagnostisera klimakteriet – om man inte har kunskap!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Vill du lära dig mer om lymfsystemet så lyssna på avsnitten 168 Lymfsystemet med Ellen Engvall , avsnitt 214 Lymfsystemet – det vita blodet med Anders Lönedal och avsnitt 223 Rena hjärnan också med Anders Lönedal.

Malin blev inspirerad när det gäller kosthållning av avsnitt 284 Energiförsörjning och stabilt blodsocker och avsnitt 270 Livsviktigt fett med Ewa Meuck.  Och avsnitt 277 Mat för hjärnan med Kristina Andersso.