Klimakteriet förändrar relationerna i många förhållanden

Klimakteriet förändrar relationerna petter rönnborg
318.- Tillsammans i klimakteriet med Petter Rönnborg

Klimakteriet förändrar relationerna i många förhållanden. En förändringsresa för båda parter.

I avsnittet delar Petter Rönnborg med sig av hur klimakteriet påverkat hans och hans fru Jennys relation. Han beskriver en känsla av manlighet på prov och en relation fylld av osäkerhet och förändring. Kommunikation, nyfikenhet och ett öppet sinne har varit avgörande för att hantera denna förändring i deras liv och äktenskap.Efter att Jenny drabbades av Covid, började paret märka förändringar som liknade klimakteriesymptom, även om de först inte insåg att det var detta det var. De har en teori om att Covid kan ha påskyndat klimakterieprocessen för Jenny. De beslöt att ta hjälp av vården vilket ledde till att hon började en hormonbehandling. Efter en svår kamp för att bli hörd av läkare.

Petter hade som de flesta män – och många kvinnor – litet koll på vad klimakteriet egentligen är förutom vallningar och andra uppenbara symptom Han missförstod Jennys förändrade beteende som att det var hans fel att Jenny tycktes ha tappat intresset för honom och för deras relation. ”Det är lätt att tro att det handlar om mig, att jag är skälet till att hon inte mår bra”.

Petter reflekterar över hur klimakteriesymptom kan vara mer påtagliga för omgivningen än för kvinnan själv, vilket kan leda till att män känner skam när de diskuterar hur detta påverkar dem.

För många blir klimakteriet en förändringsfas för relationen. En gemensam resa som kommer att leda någonstans men vart? Hur kommer det nya att se ut? Vilket utrymme kommer det att finnas för mig, mannen? Man börjar lätt ifrågasätta sig själv. Men man måste förstå att det inte är mig det är fel på! Man måste inse att det är en fas 50 % av alla människor går igenom och som leder till en stor förändring. Både kroppsligt för Jenny, men också för deras relation. Det är inte så att en hormonbehandling gör att allt blir bra. Som det var förut, innan klimakteriet. Så är det inte.

Sexlusten är ett område som är svårt. Att inse att man har olika behov. Att kvinnan kan behöva närhet och ömhet utan sex. Vare sig det beror på minskad lust eller fysiska problem som torrhet eller inkontinens. Det är ingen slump att par skiljer sig i 50-års åldern.

Petter och Jenny har jobbat på att bli bättre på att prata med varandra. Utan att någon känner sig påhoppad. En terapeut kan var bra hjälp här. Att kunna prata med varandra om vad som händer är otroligt viktigt. Sätter man inte ord på det man tycker och tänker kan tystnaden få fäste. Tystnaden är lömsk. Med tystnaden kommer en distans som är farlig. Man kan hamna i separata skeenden.

För båda behöver utrymme. Båda måste kunna tala om sina behov och sin oro och rädslor.

De flesta män kan nog skriva under på att de aldrig eller mycket sällan diskuterar sin partners klimakterium med manliga vänner. Hur beskriva för en annan man att ens partner är tröttare, har minskad sexlust, är känsligare och svajig? Hur tar man ämnet? Vill andra män ens lyssna? Hur landar: ”Jag tror att min fru är i klimakteriet. Det är skitjobbigt!”

Här har FB-gruppen ”Stark genom klimakteriet för män” varit till hjälp. Vi behöver ha några att prata med. Några med samma erfarenheter.

Lyssna på avsnittet

Länkar

”Stark genom klimakteriet Community för partners – endast öppen för män”  är en community-grupp för dig som lever med en kvinna i klimakteriet. I gruppen har du möjlighet att bolla dina funderingar med andra män i samma situation som du, eller bara läsa och lära.

Under fliken ”Ämnen” hittar du fler avsnitt som behandlar Relationer och sex.

Där vi särskilt vill rekommendera avsnitt 140 Ja till njutning med Eva Sanner, avsnitt 162 Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås och och 283 Sexuell hälsa, underliv & testosteron med Naomi Flamholc