Demens och östrogen

demens och östrogen tord naessen

287.- Demens och östrogen med Tord Naessén

Demens och östrogen. I förklimakteriet får många koncentrationsproblem, känner depression, upplever glömska.  Håller jag på att bli dement?

Åldrandet på hjärnan sker successivt på flera sätt som vi delvis kan påverka. Östrogen spelar en del i att hålla våra hjärnor pigga och friska vilket vi fokuserar på i det här avsnittet med Tord Naessen som är senior professor i barn och kvinnors hälsa på Uppsala Universitet.

I förklimakteriet upplever de flesta någon form av kognitiv påverkan. Det kan vara hjärndimma, nedstämdhet, svårt att hålla trådar och andra skrämmande symptom som gör att man tror att man håller på att bli dement. Det är oftast våra svajande könshormoner som talar.

Här finns flera likheter mellan PMS och klimakteriebesvär där hormonstabiliserande behandling brukar vara effektivt. Men om det inte hjälper, eller de här besvären kommer senare under klimakteriet, ska man oroa sig då? Hur vet man om besvären har med hormonerna att göra eller är en begynnande demenssjukdom?

Kvinnor har dubbelt så stor risk än män att utveckla en demens och den ökar efter menopaus. Avsnittet beskriver vad hormonbehandling har för effekter på hjärnan, vilka faktorer i livsstilen som hjärnan mår bra av och avslutningsvis talar vi också om mannen för är det inte konstigt att de har mindre risk för demens om nu östrogenet är så kraftfullt?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Boken Åsa nämner heter The XX Brain av Lisa Mosconi som också forskar på kvinnor, hjärnan och östrogen. Läs mer om hennes bok och hennes forskning

Tord Naessén hänvisar till en rad forskningsrapporter i avsnittet

Svenskt demenscentrum ger kunskap och stöd för dig är drabbad själv eller genom anhörig

Den internationella föreningen World Wide Fingers är ett nätverk för att upplysa och driva på forskning kring demenssjukdomar

Vi har berört hjärnan på flera sätt tidigare. Lyssna gärna på avsnitt 266 Bromsa ditt åldrande med Katarina Ehrenborg, avsnitt 280 Koppling hjärna tarm med Sofia Antonsson och 223 Rena hjärnan med Anders Lönedal