Muskler och protein

Muskler och protein

297.- Muskler, protein och kollagen med Jonas Bergqvist

Muskler och protein låter som något macho. Men det är ett mycket feminint sätt att fortsätta att må bra

Vi som var med på 70- 80-talet växte upp med lågkalorikost, lågfettkost och hela jogging- och aerobicsrörelsen. Vi bör göra precis tvärt om! Vi bör överge låg fett- och låg kalorikost som faktiskt varit destruktiv för oss. Och vi bör träna annorlunda. Vi bör äta en proteinrik kost och muskelträna och då helst intensivt. ¨

Men gamla vanor sitter djupt. Nästan automatiskt väljer vi de fettsnåla alternativen när vi handlar mat. Vår träning består av att jogga. Helst långt.

Jonas Bergqvist som är fysioterapeut, personlig tränare, hälsocoach och utbildare samtalar med Christina Sundequist. Han förklarar varför muskelträning och en kost med proteiner är så viktig för oss. Varför muskler och protein inte är ”macho” utan nödvändigt.

För vår muskelmassa är så mycket mer värdefull än det som bara möter ögat. Musklerna påverkar ämnesomsättning och blodsockerreglering positivt, inflammationer sjunker, tarm och hjärna blir nöjdare. Men hur kommer vi igång?

Jonas talar också om proteiner. Hur mycket protein vi behöver få i oss varje dag och hur. Om skillnaden mellan animaliskt protein från kött och fisk och vegetabiliskt protein från böner och linser. Många lyssnarfrågor handlar om proteintillskott. Hur kan vi tänka här?

Det finns många studier som visar att mängden protein styr din känsla av mättnad. Så om kroppen får det protein den behöver är det lättare att inte småäta och gå upp i vikt. Bra argument eller hur?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Vill du komma i kontakt med Jonas så finns han på Instagram och på sin hemsida

Läs mer om Jonas bok ”Ät och lev Paleo

Andra avsnitt där du kan lära mer som har koppling till detta är det förra avsnittet Jonas var med i, 83 Balansera din livsstil, avsnitten 134 Anpassa träningen och 216 Träning med Monika Björn och avsnitt 291 Symptomdämpa på egen hand med  Mats Hammar