Medelhavskost stödjer levern

medelhavskost stödjer levern maria karlsson

327.- Levern med Maria Karlsson

Medelhavskost stödjer levern – vår kropps eget reningsverk

Levern är ett av våra stora avgiftningsorgan och återanvändningssystem. Men har många andra funktioner. Från att bryta ner, rena och återanvända ämnen i vår kropp till att vara en central del i vår metabolism.

Dessutom ser levern till att de ämnen i fått i oss och som inte är bra för oss monteras ner och skickas ut ur kroppen. Nog så viktigt för oss som lever i en miljö med avgaser och miljögifter.

Näringsterapeuten Maria Karlsson som i avsnitt 326 talade om vår hjärna tar sig här an vår lever och hur vi kan stötta den. För när den inte fungerar optimalt kan det ha långtgående effekter på allt från vår tarmfunktion till vår hjärnhälsa.

Näringsämnen och livsstilens påverkan

För att levern ska kunna utföra sitt arbete effektivt, behöver den en rad viktiga näringsämnen. Proteiner, fetter, vitaminer, och mineraler spelar alla en kritisk roll i leverns avgiftningsprocess. Men vår livsstil, inklusive kost, stress, och exponering för toxiner kan antingen stödja eller belasta vår lever. Överraskande nog har fettlever, som länge kopplats till alkoholkonsumtion, nu visat sig ha starkare samband med sockerkonsumtion och livsstil än vi tidigare trott.

Östrogendominans och dess effekter

Ett intressant tillstånd som Maria Karlsson lyfter fram är östrogendominans, en obalans mellan östrogen och progesteron som ofta förekommer i förklimakteriet. Detta tillstånd kan till stor del hanteras genom leverns förmåga att bryta ner hormoner, en process som kräver tillgång till näringsämnen. Om levern är överbelastad eller saknar dessa näringsämnen kan det leda till symtom som hjärndimma och andra kognitiva besvär.

Lev ett levervänligt liv

Så vad är ett levervänligt liv? En balanserad kost med naturliga och näringstäta råvaror. Proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. En medelhavskost för levern för att tillföra alla de näringsämnen som den behöver för att fungera optimalt. För medelhavskost stödjer levern. Att alkohol, rökning och att utsätta sig för föroreningar inte är bra kommer knappast som en överraskning.

Systemtänkande för hälsa

Att din livsstil är viktig för hur du mår är inte nytt i sig. Men Maria betonar vikten av att tänka i system – vår kropp är en integrerad helhet där problem i ett område kan påverka andra. Leverhälsa är tätt sammanlänkad med tarmhälsa och hjärnans funktion.

Du behöver inte sluta med allt som är ”ohälsosamt” men skaffa kunskap och var medveten om hur du kan påverkas. För mycket socker för länge kan skapa insulinintolerans. Lagom med socker då och då kan var trevligt. Kanske kan det faktum att du har svårt att koncentrera dig bero på något du kan göra något åt.

Det är aldrig för sent att börja tänka på hur vi kan bidra till vår egen hälsa och välbefinnande, och levern är definitivt en bra plats att börja.

Lyssna på avsnittet

Länkar

I avsnittet berör vi flera ämnen som tagits upp i tidigare avsnitt. Mer om vitaminer hör du med Jannike Fernström i avsnittet 303 D-vitaminets betydelse  och avsnittet 311 B-vitaminer varför och hur. Jannike talar om  mineraler  i avsnitt 325 Viktiga mineraler. Ewa Meurk har talat om blodsocker och insulinresistens i flera avsnitt, bland annat 284 Energiförsörjning och stablit blodsocker.

Kom i kontakt med Maria Karlsson

Läs mer om levern och dess funktion i tidningen 1177.