Mineraler och klimakteriet – Att må bra!

mineraler jannnike fernström

325.- Viktiga mineraler med Jannike Fernström

För att må bra behöver vi mineraler. Mineraler behövs i små mängder men är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka dem. Jannike Fernström, allmänläkare med specialisering inom funktionsmedicin, om allt du bör veta i ett samtal med Christina Sundequist.

Speciellt för kvinnor mitt i livet är detta viktigt. Östrogen spelar en viktig roll i kroppens hantering av mineraler. När östrogennivåerna sjunker påverkas hur kroppen tar upp mineraler. Magnesium, zink, selen, jod och MSN är här extra viktiga.

Jannike beskriver varför de är viktiga för oss. Hur vi påverkas om vi inte får i oss tillräckligt. Och i vilka näringsämnen de finns. Generellt är det viktigt att vi äter en balanserad och mångsidig kost. Speciellt måste vegetarianer och veganer vara uppmärksamma och kunniga om detta. Om inte kan konsekvenserna bli tråkiga.

Viktigt är också att känna till hur, när och tillsammans med vad man tar mineraltillskott. Att ta fram sin pillerburk och sätta i sig sin dagliga dos vid ett och samma tillfälle är ingen bra lösning. Att göra rätt är inte svårt men man måste ha kunskap.

Du får också lära dig om vad oxidativ stress är. Om antinutrienter som kan hindrar upptag av olika näringsämnen. Om hur du undviker kramp i vaderna. Om varför paranötter kan vara bra. Om vad du bör tänka på om du föredrar Himalaya salt.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Andra avsnitt som är direkt kopplade till mineraler är avsnitten 311 B-vitaminer: varför och hur  och avsnitt 303  D-vitaminets betydelse med Jannike Fernström och avsnitt 177 Brister och tillskott med Cecilia Tibell

Livsmedelsverkets information om salt och mineraler

Ett antal vetenskapliga studier om mineraler och kvinnor i och runt klimakteriet:
Studierna om magnesiumbrist hos  kvinnor i klimakteriet och konsekvenserna

Flera studier visar att magnesiumbrist kan orsaka besvär i och efter klimakteriet

Magnesiumtillskott I jämförelse med östrogenbehandling?

Zinktillskott för högre testosteronnivåer och sexuell funktion

Låg jodstatus och samband med klimakteriebesvär