Klimakteriet som övergång inte undergång

 

Klimakteriet som övergång inte undergång marianne natvik

330.- Norsk övergångsoptimism med Dr Marianne Natvik

Se klimakteriet som övergång inte undergång säger Marianne Natvik

I en undersökning i Norge av kvinnor mellan 30 och 60 år om man ville ha information om klimakteriet svarade 59 % ja. Av de som inte var intresserade svarade några att de var för unga och några att de redan gått igenom det. Så bland de som var direkt berörda var det mer än 60 % som tyckte de behövde mer kunskap. Intressant är att av dessa ville 81% ha informationen från sin husläkare medan bara 10% hade upplevt att initiativ kommit från läkaren.

Marianne Natvik, som gjorde undersökningen, är allmänläkare i Norge och specialiserad på klimakteriet.  Hon forskar på intresset för information och upplysning om klimakteriet bland kvinnor. Marianne talar med Åsa Melin om hur situationen är i Norge och hur den skiljer sig från den i Sverige.

Samtidigt som Marianne välkomnar och arbetar för att fler kvinnor vill ha och skall få information och kunskap – kunskap ger lugn – varnar hon för en ”medikalisering” av klimakteriet. Tidigare sopades övergångsåldern gärna under mattan. Kan det vara så att pendeln nu har slagit över? Kanske är analysen idag inte alltid så balanserad. Alla symptom har inte klimakteriet som grund. Vi behöver en medelväg. Vad kan hormonbehandling hjälpa med och vad måste kvinnan ta hand om ”själv? Vad är klimakteriet och vad är livet?

För mitt i livet är det viktigare än någonsin att sköta sig som man borde ha gjort hela livet: god sömn, mindre stress, mindre alkohol, bra mat, fysisk aktivitet osv. Det finns mycket vi kan göra själva för att må bra. Men om du inte mår bra skall det finnas hjälp.

Marianne skall nu påbörja en kvalitativ intervjuundersökning där hon frågar kvinnor om hur de tar hand om sig själva, vilka metoder och verktyg de använder. Både kognitiva och fysiska. Sättet hon hittar kvinnor att intervjua är ganska ovanligt. Eftersom de flesta kvinnor mitt i livet går till en frisör, har hon kontaktat ett stort antal frisörer i städer och på landsbygden. De informerar sedan sina kunder om Mariannes projekt och ger kontaktdetaljer. Alla sätt är bra utom de dåliga.

Marinne Natvik menar att det är viktigt med övergångsoptimism och att man förstår att klimakteriet är övergång och inte undergång.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Dr Marianne Natviks forskningsstudie, Women’s information needs about menopause: a cross-sectional survey in Norwegian general practice

Intressanta konton att följa på Instagram som Marianne nämner i avsnittet är Anita Silden Prante @menopausebyanita, Dora Thorhallsdottir @dorathorhall och engelska Dr Louise Newson @menopause_doctor som du också kan följa på  youtube

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutar om vilka läkemedel som ska subventioneras med högkostnadsskydd, eller ej.