Sömnbrist och viktuppgång

sömnbrist och viktuppgång christian benedict

313.- Sömn och aptit med Christian Benedict

Sömnbrist och viktuppgång! Kan man verkligen lägga på sig kilon på grund av dålig sömn?

Sömnbrist påverkar oss inte bara genom trötthet och nedsatt koncentration, utan kan också leda till viktökning. Vi löper en 50 % större risk att gå upp i vikt om vi sover för litet eller dåligt!

När vi inte sover tillräckligt blir hjärnans belöningssystem mer aktivt, vilket förändrar hur vi värderar mat. Ohälsosamma livsmedel, rika på fett, kolhydrater och kalorier, blir mer lockande. Samtidigt som vår förmåga att motstå frestelserna minskar. Den del av hjärnan som ansvarar för förnuft och disciplin blir mindre aktiv vid sömnbrist. Så sömnbrist och viktuppgång hör ihop.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala Universitet talar om vad du kan göra för att sova bättre. Olika tips som att skriva ner morgondagens aktiviteter innan du går och lägger dig. Om när på dygnet du helst skall träna, och varför. Hur du ordnar en bra sovmiljö som kan hjälpa dig.

Och vad du bör göra om du vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Framförallt, grips inte av panik, men det finns tricks.

Christian talar också om vad han tycker om de sömnmätare som idag mäter djupsömn, REM-sömn och ger siffror på vad den tycker är sömnkvalitet. Sätt att öka sin prestationsstress?

Skapa istället förutsättningar för vila. Acceptera att din sömn kanske inte är av samma kvalitet som den var när du var ung. När du kunde sova när och var som helst. För även om du inte sover optimalt, kommer du ändå att vila och återhämta dig. Var lugn. Acceptera!

Intervjun publicerades ursprungligen den 13 maj 2020 som avsnitt 137 Vikt och sömn. Men när du vill lyssna på avsnittet föreslår jag att du använder länken nedan eftersom avsnittet kompletterats något.

Lyssna på avsnittet!

Länkar

I avsnitt 32 Sömn sömn sömn och avsnitt 33 Mer kunskap om sömn talar Christian och Frida Rångtell mer om sömn och sin forskning.

Läs mer om Christians bok Sömn, sömn, sömn

Mer om sömnforskning och intressanta studier hittar du på Facebook och gruppen Sleep Science där Christian är aktiv