Smärta och det ortopediska klimakteriet

smärta Soheila Zhaeentan

336.- När kroppen smärtar med Soheila Zhaeentan

Varför börjar vi känna smärta ju mer vi kommer in i det ”ortopediska klimakteriet” och vad är ett ”ortopediskt klimakterium”?

 Minskning av östrogennivån som oundvikligen kommer när vi börjar närma oss klimakteriet påverkar inte bara våra reproduktiva funktioner. Det påverkar faktiskt hela kroppen. Alla känner till att våra slemhinnor blir torrare. Men det gäller också för exempelvis leder och muskler.

För östrogen har en viktig roll i hela kroppen och vi har östrogenreceptorer från hårsäckar till tånaglar. Inklusive diskar, senor, muskelfästen. Överallt. Därför påverkas kvinnans kropp så mycket när nivåerna sviktar.

Många, för att inte säga alla, kvinnor i 40-årsåldern upplever därför vad som kan beskrivas som ett ”ortopediskt klimakterium”. Detta fenomen inträffar innan de mer kända gynekologiska klimakteriesymptomen. Kroppen börjar göra ont och ge sig till känna både här och där. Det knakar och knäpper, känns stelt, mystiska inflammationer dyker upp här och där.

Och allt oftare känner vi smärta i leder och i muskler: Alla drabbas inte av hjärt- och kärlsjukdomar, astma eller cancer eller andra sjukdomar, men alla drabbas definitivt av ortopediska åkommor och smärtor. Ortopeden och författare till boken Kroppssmart, Soheila Zhaeentan, beskriver vad det är som händer med våra kroppar och hur vi skall förhålla oss till detta. Vad gör vi när det gör ont?

Kroppen reagerar på smärta som är farlig för oss. Men vi har inga system i kroppen som reagerar på smärtor som beror av nedbrytningen i kroppen. Då måste vi tala om för kroppen att vi vet vad det är och att vi kan och skall fortsätta att röra oss. Även om det gör ont. ”Motion is lotion”. Man skall inte hålla kroppen i stillhet. Kroppen skall röras!

För tyvärr kan vi inte göra något åt att kroppen bryts ner. Från 40 års ålder tappar vi 1% muskelmassa/år. Från 30 års ålder tappar vi 1 % av vårt skelett/år. Det händer. Det är som Stålmannen bredvid kryptonit! Det är klart att det påverkar oss men vi kan handskas med det på ett bra eller ett dåligt sätt.

Grunden för att göra det på ett bra sätt är kunskap. Allmänt om hur våra kroppar fungerar och specifikt hur din egen kropp fungerrar. Soheila är en fan av ”bio-hacking”

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Soheila Zhaeentan och hennes bok

Folkhälsomyndigheten har tydliga rekommendationer för rörelse och träning

Avsnitt 307 Värk i kroppen med Britt-Marie Nyhäll Wåhlin tar upp mer kring reumatiska sjukdomar och smärta och värk. Att vi måste göra anpassningar när det gäller träningen har vi också fått höra mer om av Monika Björn i flera avsnitt bland annat avsnitt 134 Anpassa träningen. Redan i avsnitt 57 Ont i kroppen  hade vi med Dr Elisabeth Hagert och talade om Ont i kroppen.