Reumatiska sjukdomar runt klimakteriet

 reumatiska sjukdomar britt-marie nyhäll wåhlin

307.- Värk i kroppen med Britt-Marie Nyhäll Wåhlin

 Värk, stelhet och klimakteriet: En djupdykning i reumatiska sjukdomar

 Många kvinnor mitt i livet kan uppleva en diffus smärta.  I leder, i muskler och ibland i hela kroppen En smärta som inte funnits tidigare, men som ofta dyker upp runt klimakteriet. Men varför?

En möjlig orsak kan vara en reumatisk sjukdom. Dessa kan vara antingen inflammatoriska eller icke-inflammatoriska. Om det är en inflammatorisk sjukdom, är det viktigt att snabbt få en diagnos och påbörja behandling för att bromsa sjukdomens utveckling. För här finns läkemedel som kan hjälpa.

För icke-inflammatoriska sjukdomar, som artros, finns ingen direkt medicinsk behandling. Men det finns mycket man kan göra. Ju snabbare man kommer igång desto bättre.

Även om det inte finns direkta bevis, kan sjunkande östrogenhalter vara en del av förklaringen till varför dessa reumatiska besvär ofta uppstår runt klimakteriet. Vi ser en peak av insjunkningar runt och efter klimakteriet och troligen är östrogen inblandad men vi vet inte hur.

Christina Sundquist talar med reumatologen Britt-Marie Nyhäll Wåhlin. De talar om hur du kan ta tag i din oro om du börjar få värk. Britt-Marie talar om artros, om ledgångsreumatism, om fibromyalgi och om osteoporos. Om träning, kost och egenvård. Och vart du kan vända dig. Smärta kan tära på kroppen och ibland kan det kännas tungt, men med kunskap om vad man kan göra och vart man kan vända sig så underlättar det.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Andra avsnitt med koppling till avsnittet:

57 Ont i kroppen med Elisabet Hagert, avsnitt 188 Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell, avsnitt 224 Smärta och ledvärk med Monika Björn, avsnitt 246 Bindväv och rörlighet med Linus Johansson samt avsnitt avsnitt 258 Livsviktigt om skelettet med Anna Spångeus

Läs mer om reumatiska sjukdomar på Reumatikerförbundets hemsida.

Mer om ledgångsreumatism kan du läsa om på 1177.se

Det finns olika typer av medicinering. Dels läkemedel som lindrar symptom (mot värk och stelhet) och de är inte immundämpande och dels s k ”bromsmediciner” (bromsar sjukdomsutvecklingen, skelettskador etc.), som är immundämpande.

Bland ”bromsmedicinerna” (immunhämmande läkemedel) finns traditionella, dvs sådana som man använt under decennier och som generellt dämpar immunsystemet och biologiska, som funnits under kortare tid och som är mycket mer specifika, dvs specifikt hämmar vissa immunstimulerande substanser kraftfullt.

Från 1177: Kortison är läkemedel som liknar kroppens eget kortisol och fungerar på samma sätt. De minskar bildningen av olika ämnen som är verksamma vid inflammationer. Läkemedlen minskar inflammationer och hämmar immunförsvaret. Kortison är mycket effektiva läkemedel som har snabb och god verkan på många symtom.

Till Första sidan:

307.- Värk i kroppen med Britt-Marie Nyhäll Wåhlin
Många mitt i livet upplever diffus smärta.  I leder, i muskler och ibland i hela kroppen En smärta som inte funnits tidigare, men som ofta dyker upp runt klimakteriet. Men varför? En orsak kan vara en inflammatoriska eller icke-inflammatoriska reumatisk sjukdom. Vad är skillnaden och hur bör jag tänka? Christina Sundequist pratar med Britt-Marie Nyhäll Wåhlin.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.