Vad händer efter menopaus?

 

efter menopaus hilde löfqvist
298.- När klimakteriet går över med Hilde Löfqvist

Många frågor kretsar kring vad som händer efter menopaus när östrogenet sjunkit till en låg nivå och man kommer ut ur klimakteriet. Vad kan du förvänta dig när hormonerna lugnat ner sig?

Bilden av den postmenopausala, äldre kvinnan kan kännas skrämmande trots att man längtar efter att bli av med en del symptom. Vilka symptom får man leva med, vad kan förvärras och vad blir bättre, vad kan vi göra något åt och hur?

Gynekolog Hilde Löfqvist ger oss värdefull kunskap kring möjligheter med olika typer av behandling och vad som går att påverka med livsstil och mental inställning. Vi talar också om den onda spiralen som kan leda till viktuppgång, när och för vad det är viktigt att söka läkare.

Hilde talar också om hur man bör se på östrogen. Hur länge skall man hålla på. Kan man börja sent om man har problem. Blir det skillnad om man använder lokal östrogenbehandling? Finns det begränsning med en sådan behandling?

Det finns också positiva sidor. Själslig mognad kan leda till lycka på ett nytt plan när klimakteriet klingat av oavsett om man haft mycket symptom, tagit hormonbehandling, eller ej. Kanske är det viktigaste att försöka finna mening och lycka, trots allt. Att om inte börja en helt ny fas i livet så i alla fall börja med aktiviteter man tidigare inte haft tid och möjligheter till. För många öppnar sig en ny tid efter menopaus.

Den här intervjun publicerades första gången den 24:e juni 2020 som avsnitt 143 När hormonerna lugnat sig  där du kan hitta mer text och länkar.

Men när du vill lyssna på avsnittet föreslår jag att du använder länken nedan eftersom avsnittet kompletterats något.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Dr Hilde Löfqvist, beställ hennes bok eller lyssna på hennes podd

Hildes mycket uppskattade tidigare medverkan hittar du i avsnitt 22 Bioidentiska hormoner och progesteron där vi talar om naturligt progesteron, i avsnitt 106 Hormonkarusellen , i  avsnitt 107 Frågor om hormonbehandling där vi  tar upp ett antal lyssnarfrågor.  Missa inte heller avsnitt 135 Så börjar det.

Aktuellt är också avsnitt 141 Hjärt- och kärlejukdomar med Tord Naessen.

Agnes Wold har alltid intressanta och uppseendeväckande saker att säga. Just mormorsteorin och hennes inställning till hormoner kan du höra om i avs 78 Klimakteriet en succémutation.