När klimakteriet klingat av och hormonerna lugnat sig

klimakteriet klingat av hormonstorm hilde lofqvist

143.- När hormonerna lugnat sig med Hilde Löfqvist

Vad kan du förvänta dig när klimakteriet klingat av och när hormonkarusellen lagt sig?  Bilden av den postmenopausala, äldre kvinnan förknippas ofta med mindre smickrande saker och det kan verka skrämmande. Många frågor kretsar kring vad som händer när östrogenet sjunkit till en låg nivå. Vilka symptom fortsätter  förvärras och vad blir bättre, vad kan vi göra något åt och hur?

Gynekolog Hilde Löfqvist ger oss värdefull kunskap kring möjligheter med olika typer av behandling och vad som går att påverka med livsstil och mental inställning. Vi talar också om den onda cirkel med insulinresistens som kan leda till viktuppgång, när och för vad det är viktigt att söka läkare. Själslig mognad kan leda till lycka på ett nytt plan när klimakteriet klingat av och krisen lagt sig. Kanske är det viktigare att vara lycklig än smal för hälsan, trots allt?

Lyssna på avsnittet

Hildes mycket uppskattade tidigare medverkan hittar du i avsnitt 22 där vi talar om naturligt progesteron, 106 om Hildes bok Hormonkarusellen, avsnitt 107 tar upp ett antal lyssnarfrågor och missa inte ”Så börjar det” i avsnitt 135.

Tord Naessen som talade om hjärt- kärlsjukdomar i avs 141.

Agnes Wold har alltid intressanta och uppseendeväckande saker att säga. Just mormorsteorin och hennes inställning till hormoner kan du höra om i avs 78.
Är du nyfiken på det här med munnen, missa inte Karin Garming i avsnitt 60.
Tina Westberg hör du tala om hur man blir Klimakteriesmart i avs 72.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!