Prestationskrav och stress

Prestationskrav och stress charlotta gustavsson

312.- Coachen Tipsar: Kontrollbehov och prestation med Charlotta Gustavsson

Speciellt i dessa juletider är det lätt att känna prestationskrav och stress
Stress, ofta betraktad som något negativ, kan faktiskt vara någonting positivt. Det kan få oss att agera. Om du är stressad, är det något som är viktigt för dig. Så här års oftast julen. Och att julen blir en fin upplevelse för alla.

I det här avsnittet delar coachen Charlotta Gustavsson med sig av kloka och sunda råd om hur vi bör hantera vårt kontrollbehov och de prestationskrav vi ställer på oss själva. Detta speciellt inför en tid de flesta av oss har känslor kring

Det är alltså lätt att bli stressad av julen. Det är viktigt för mig att julen blir en fin upplevelse för alla nära och kära. Men ställ dig frågan: Vad är det värsta som kan hända om allt inte går enligt plan? Om jullunchen inte blir så uppskattad som jag hade hoppats. Om presenten inte blir så uppskattad som jag hoppades? Kanske är det som jag förväntar mig inte det som andra förväntar sig? ”Assumptions is the mother of all fuck-ups”…..

Charlotte föreslår att du skall ställa dig fyra frågor:
1. Är du medveten om dina förväntningar?
2. Är dessa förväntningar realistiska?
3. Har du diskuterat dem med de som berörs?
4. Är ni överens om vad som är viktigt?

Om det inte blir som man förväntar sig blir det för många kvinnor en känsla av att jag inte duger som jag är. Vi likställer vårt värde med våra prestationer. Blir något inte som vi tänkt oss är det lätt att vi förminskar vårt värde.

Så, se på saker och ting som stressar dig – inte bara julen –  med litet distans. Försök vara klar över om dina förväntningar är realistiska och är i linje med din omgivnings. Och vad gäller julen: Julen är bara en dag eller två. Att stressa upp sig över dessa dagar är orimligt!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Förra året vid den här tiden gjorde vi ett avsnittet 260 CT: Decemberpepp med Christina Sundequist.

Avsnittet 286 Introvert eller extrovert med Åsa Nyvall rekommenderas också. Att vara introvert eller extrovert är kanske inte riktigt vad du tror först.

Tidigare var Charlotta Gustavsson med och talade om alkohol och hur det påverkar oss kvinnor, speciellt i klimakteriet. 296 Värt att veta om alkohol.