Leila Söderholm om klimakteriet

Leila Söderholm om klimakteriet

338.- Kapabel med Leila Söderholm

Leila Söderholm om klimakteriet och om hur ett tidigt klimakterium påverkat henne

Att en cancersjukdom och behandlingen över en natt slungar en in i klimakteriet när man är 38 år är mer än tufft. Detta hände Leila Söderholm idag uppskattad hälsoexpert och föreläsare. Även om hon då inte förstod att det var klimakteriet och inte själva sjukdomen och/eller behandlingen.

Leila fick sömnproblem, blev lätt stressad och lättskrämd och hade låg energi. Från att ha massor av bollar i luften orkade hon ingenting. Ingenting var heller längre roligt. Livet kändes grått.

Vändpunkten blev när hon fick kontakt med gynekologen Hilde Löfqvist. Den behandling Leila fått hade slagit ut hela hennes produktion av östrogen. Hilde  introducerade en kombinationsbehandling av östrogen och testosteron och de mesta av hennes symptom försvann i princip omedelbart.

Utifrån sina egna erfarenheter, sina studier, alla kontakter med kvinnor under sina föreläsningar och kurser och sitt stora intresse för kvinnohälsa har hon idag stor kunskap om klimakteriet. Hur det påverkar oss fysiskt, psykiskt och i våra vardagliga liv och i våra relationer.

Det är ingen tillfällighet att skilsmässofrekvensen ökar, att sjukskrivningarna ökar och att ohälsan ökar just i dessa år. Sjuknade hormonnivåer påverkar oss inte bara fysiskt. Många upplever en minskad sexlust som påverkar deras relationer, vilket kan leda till skuld och skam. Leila själv fann att hon efter att ha påbörjat hormonbehandlingen inte bara mådde bättre utan också fick tillbaka sin glädje och lust i relationen. ”Pirret” kom tillbaka.

Men hormonbehandlingar passar inte alla. Så hur kan man handskas med sitt klimakterium när sömnen sviktar. När att ta en kort promenad känns tungt för att inte tala om att börja gå på gym. Hur ser man på sina relationer med partner, barn och föräldrar. Var börjar man?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om  Leila Söderholm och  hitta henne på Instagram @lifebyleila

Läs mer om serotonin

Och tesen att feromoner påverkar oss i klimakteriet och kanske har ett finger med i spelat när det gäller lusten till sin parter kanske inte är helt välbeforskad men läs mer om feromoner

Hur är det med skilsmässor? Hur ser ser Skilsmässostatistiken ut?

Andra avsnitt relaterade till detta är bland annat 222 Skam och rädsla kring förändring med psykoterapeuten Leena Källqvist. Avsnitt 281 Min bröstcancer med Charlotta Nilsson och hennes väg tillbaka. Hilde Löfqvist, gynekolog hör du i många avsnitt, nu senast i 319 Hormonpionjären del 1  och i avsnitt 320 Mer progesteron.