Friskare i klimakteriet

friskare i klimakteriet kerstin brismar
294.- Det som fungerar med Kerstin Brismar

Hur blir vi friskare i klimakteriet och varför blir vi istället ofta känsligare för sjukdomar? En teori är att när kvinnan är fertil måste hon vara frisk för att kunna ta hand om sina barn. När hon sedan kommer in i klimakteriet och östrogennivån sjunker är det så att säga inte biologiskt så viktigt att vi är friska längre.

Det är därför viktigt att vi är medvetna om att riskerna ökar för att råka ut för hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, sämre tarmhälsa och andra sjukdomar och problem som vi innan inte ens funderat över innan vi började närma oss de 50. Vad kan och bör vi då göra?

I det här avsnittet får du möta professor Kerstin Brismar som arbetar och forskar kring livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Hon talar om vad som ger bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer och för att bibehålla sin vitalitet och leva ett friskt liv länge utan mediciner.

Kerstin vill dela sin kunskap och hjälpa oss att förstå vad vi kan göra själva och hur vi kan motiveras att minska vår känslighet för sjukdomar vid klimakteriet.

Mycket av kunskapen kommer från de sk. blå zonerna där kvinnor är vitala, friska och behåller hälsosam vikt utan mediciner och hormonbehandling. Vad kan vi lära från det sätt de lever på? Kost är en parameter. Livsstil en annan.

Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att få effekt av livsstilsförändringar. Du får veta vad som har bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer, hur du med små förändringar hjälper tarmen för att få effekter på hela kroppen. En av nycklarna för att leva länge och väl handlar om att du ska prioritera dig själv.

Så slår Kerstin hål på en del myter som många av oss lever efter. Att vi skall dricka mycket vatten. Att det inte är bra att yo-yo banta. Att frukosten är dagens viktigaste mål. Hur man kan lura hjärnan för att den skall känna sig mätt litet tidigare.

Den här intervjun publicerades första gången den 3:e mars 2021 som avsnitt 173 Lev länge och väl där du kan hitta mer text och länkar.

Men när du vill lyssna på avsnittet föreslår jag att du använder länken nedan eftersom avsnittet kompletterats något.

Lyssna på avsnittet