Hormonhälsa

 

hormonhälsa martina johansson

316.- Hormonhälsa med Martina Johansson

När vi talar om klimakteriet fastnar vi ofta i att fokusera på våra kvinnliga könshormoner östrogen och progesteron. Hur de hamnar i obalans och vad det ger för symptom. Men kroppen har en mängd andra hormoner som alla ger olika signaler som man med lite egenintresse kan lära sig tyda. Och påverka på olika sätt för att få hormonhälsa.

Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass kan du göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans. Den sorgliga sanningen är att de flesta av oss ser och hör kroppens signaler men vet inte vad de ska göra för att rätta till problemen. Eller väljer att blunda.

Martina Johansson, bioingenjör, forskare och författare, talar om hur du kan studera dig själv och din kropp och vilka slutsatser du kan dra. Exempelvis om man börjar gå upp i vikt. Var sätter sig fettet, överarmarna, magen, ändan? Och vad innebär det?

Martina har arbetat mycket runt konceptet hormonhälsa. De genetiska faktorerna spelar inte så stor roll som man kan tro. Vi är alla individuella och har olika hormonell setups. Det är den hormonella delen som har större påverkan och den stökar vi till själva.

Martina talar om hur vi påverkas då de kvinnliga hormonerna minskar i klimakteriet och balansen kvinnliga-manliga hormonbalans förändras. Om viktuppgång, orsaker och utvägar.  Om vilka hormoner som skapar mest oreda och vad kan det innebära för dig. Om att bevara den hormonella hälsan och ta bort vanor som påverkar den negativt.. Om ”suget” och hur man handskas med det. Kan nötter vara en hjälp?

Ett klokt råd är att om du har klimakterieproblem så titta på helheten. Att börja ta östrogen är inte nödvändigtvis den enda lösningen. Det kan vara en del i att du skall må bättre men det finns mer. Rannsaka dig själv och var ärlig. Skyll inte allting på klimakteriet!

Lyssna på avsnittet

Lyssna gärna på avsnitt 192 Bli din egen doktor om biohacking med Martina

Besök Martinas blog Martina Johansson