Sjunkande östrogennivåer

 

sjunkande östrogennivåer stefan arver

329.- Har män östrogen med Stefan Arver

Om, vid sjunkande östrogennivåer, östrogenet är så otroligt potent och bristen kan leda till en så lång rad av symptom hos kvinnor så föds tanken; hur kommer det sig att män ens står på benen? Varför får män inte alla kvinnors symptom eller problem associerade med östrogenbrist?

Är det tack vare testosteron så blir frågan vilka likheter och olikheter dessa hormoner har? Om testosteronet skyddar män så de slipper ledvärk, hjärndimma, torra slemhinnor i ögon och näsa, inte blir bensköra eller lika lätt får autoimmuna sjukdomar. Då borde vi kvinnor kunna bli avhjälpta av testosteron lika bra som östrogen… och tvärtom. Eller?

Detta resonemang ska Åsa Melin försöka reda klarhet i tillsammans med docent Stefan Arver, överläkare i andrologi och sexualmedicin.

Mannens genomsnittliga östrogennivå är betydligt lägre än kvinnans och ändrar sig inte så mycket över åren. Risken att drabbas av östrogenbrist för en man är också väldigt liten. Testosteronet bildar hela tiden nytt östrogen.

För oss kvinnor är det som bekant inte så. Vår östrogennivå sjunker ju i samband med vårt klimkterium. Faktiskt är det så att en man i 60-års åldern har högre östrogennivå än en jämnårig kvinna. Och ändå mår mannen bra hela tiden!

Östrogen spelar en viktig roll i vår sexualitet. Både för män och för kvinnor. Men här finns en stor skillnad mellan oss. En kvinna har som allra mest ägg i sitt fosterstadium när hon är ca 8 månader. Sedan kommer så småningom ägglossning och menstruation igång och när hon är 50 till 55 är äggcellerna slut.

Mannen däremot börjar producera sädesceller när han kommer in i puberteten och sedan pågår det till man dör. Alltså inget begränsat antal sädesceller under livet.

I den ålder då klimakteriet är över mår oftast både män och kvinnor ganska bra. Kanske är orsaken till att vi kvinnor upplever problem mellan 40 och 55 mycket en fråga om förändringen och inte bara nivån av östrogen?

Åsa och Stefan talar om skillnader och likheter mellan män och kvinnor. Och om att även män kan få sjunkande hormonnivåer och vad som då kan hända. När testosteronet sjunker får det konsekvenser. Det är inte för inte det finns ”grumpy old men”. Men oftast är det då livsstilsfrågor som spelar störst roll som;
– Sömn och sömnkvalitet. Varning för andningsuppehåll, apné!
– Övervikt
– Livsmönster – alkohol

Så till viss del kan män kontrollera sin testosteronnivå beroende på hur de lever. Detta kan kvinnor inte. Klimakteriet kommer vare sig man vill det eller inte. Orättvist!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Docent Stefan Arver har tidigare varit med i avsnitt 71 Mannen och testosteron  och 75 Testosteron och sexlust där vi talade om Testosteron hos kvinnor. Dr Naomi Flamholc var med i avsnitt 283 Sexuell hälsa, underliv & testosteron där vi talade om sexualitet och testosteronbehandling.

Läs mer om The Testosterone Trail, intressanta studier kopplade till testoteronbehandling på män.

Till hitta avsnitt:

329.- Har män östrogen med Stefan ArverMannens östrogennivå är lägre än kvinnans och ändrar sig inte så mycket över åren. När östrogennivån sjunker till denna nivå för oss kvinnor i samband med klimakteriet får många alla klimakterieproblem man kan tänka sig. Medan mannen mår bra hela tiden! Varför får män inte alla kvinnors symptom eller problem associerade med östrogenbrist? Åsa Melin talar med docent Stefan Arver om hormoner och vad som skiljer man och kvinna åt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet