Rektusdiastas i klimakteriet

rektusdiastas i klimakteriet katarina woxnerud

317.- Putmage – är det fett? med Katarina Woxnerud

Att få rektusdiastas i klimakteriet är något det talas litet om trots dess konsekvenser. Vad är det, varför kan man få det, hur märks det och vad kan man göra?

Rektusdiastas innebär att avståndet mellan de raka magmusklerna ökat. Att det ofta händer vid graviditet är känt, men det kan också ske när vi kommer in i klimakteriet. För då våra hormonhalter förändras, förändras också var i kroppen fett lagras. I stället för rumpa och lår hamnar fettet på magen. Man går från päronform till äppelform.

Det behöver alltså inte vara så att du blivit tjockare eftersom magens omfattning är större. Det kan vara så att fettet har omfördelats. Men förutom att det är trist att få en ”putmage” vad kan det mer innebära?

Ofta hamnar inte detta bukfett ovanpå magmusklerna utan, som hos män, längre in runt de inre organen. Bukfett på insidan tvingar musklerna åt sidan. Avståndet mellan magmusklerna töjs ut som vid en graviditet och resultatet kan bli rektusdiastas.

Symptomen på att man har diastas kan vara att din mage putar utåt, att dina magmuskler känns svagare, du får ont i ländryggen, du får urininkontinens och att det känns obehagligt om du trycker mot magen. Det kan kännas som du inte har någon styrsel på magen och att du ”inte hänger ihop”. Och att du tränar och tränar din mage men ingenting händer. Du upplever inte att du blir starkare och din putmage finns envist kvar!

Vi behöver fungerande magmuskler för att må bra. De är nödvändiga för att vi skall hålla kroppen uppe. Om inte magen kan göra sitt jobb måste något annat ta över. Kroppen kompenserar vilket till exempelvis kan leda till ryggont. Vi behöver fungerande magmuskler!

Katarina Woxnerud är legitimerad naprapat med inriktning på kvinnors hälsa. Hon är också  författare, föreläsare och forskar och arbetar kliniskt. I avsnittet berättar hon vilka tecken man kan vara vaksam på, vad vi kan göra själva, vad en operation innebär och varför hon vill forska på ämnet.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Katarina Woxnerud, hennes forskning, om Menopuse Health, Maternity Health och om Men´s Health. Eller kontakta Katarina direkt på katarina@woxnerud.se Där kan du också läsa om hennes bok Livet med Klimakteriet.

Tidigare avsnitt med Katarina Woxnerud är avsnitt 202 Det läcker som handlade om urinläckage, avsnitt 146 Stötta kroppen och avsnit 147 Livet med klimakteriet med fokus på smärta och ledvärk.

I avsnitt 26 Plastikkirurgi kan du lyssna på plastikkirurgen Peter Emanuelsson där vi också berör just operation av rektusdiastas.