Påverkan på hjärnan i klimakteriet

Påverkan på hjärnan i klimakteriet maria karlsson

326.- Hjärnfrisk med Maria Karlsson

När hormonnivåerna ändras blir det påverkan på hjärnan i klimakteriet?

Kommer hjärnan hålla sig frisk genom åldrandet är en relevant undran med tanke på hur vanliga demenssjukdomar är. Självklart finns det saker som hjälper oss att behålla vitalitet livet ut. Likaså finns det saker vi kan göra för att öka risken för degenererande sjukdomar.

Livet är inte statiskt. Vi mår inte lika bra varje dag. Vi har våra dagliga, veckoliga och månadscykler. Men också mer långsiktiga. Våra livscykler. När vi är runt 20 är vi i en helt annan situation än när vi är mellan 40 och 45. Inte sämre men annorlunda. Att våra hormonnivåer ändras är ju ingen nyhet men hur påverkar det oss?

Sedan 25 år tillbaka har man börjat förstå att det vi kallar könshormoner också har andra funktioner och påverkar oss olika.

Hippocampus i vår hjärna påverkar bland annat vårt minne. Den har också receptorer för östrogen. När östrogennivån går ner påverkas hippocampus vilket får effekter för vårt minne och vår inlärningsförmåga.

Också cortex eller hjärnbarken har receptorer för östrogen. Cortex är viktig för vår förmåga för koncentration och vakenhet, men också för att vi skall kunna planera och för vår förmåga att organisera. Samma sak här.  Lägre östrogennivå påverkar vakenhet, energi och vår organisationsförmåga.

Känner inte alla kvinnor igen dessa symptom, mer eller mindre, när klimakteriet närmar sig?

Maria Karlsson är certifierad näringsterapeut och har specialiserat sig på autoimmuna processer, hormonbalansering, mag-tarmhälsa samt att stötta hjärnans kapacitet. Maria delar med sig av värdefull kunskap inom ett hett forskningsområde där tarmen och hjärnans samarbete står i fokus. För det finns ett starkt samband mellan tarmens hälsa och hjärnans funktion och hälsa.

Östrogen och östrogennivån är viktig för flera andra processer. Bland annat för vår produktion av signalsubstansen serotonin. Serotonin har många uppgifter men den är viktig för att vi skall känna oss lugna, nöjda och glada. Kallas ibland ”gladsubstansen”.

När östrogennivån blir lägre kan det därför också leda till lägre nivåer av serotonin. Man känner sig inte så glad längre. Utan någon egentligen orsak. Känns det igen?

Vi får lägre nivåer av östrogen när vi blir äldre och under klimakteriet men varje ålder har sin nivå. Givetvis kan man vara vital livet ut. Allt är relativt. Vi får lägre nivåer av östrogen men kan ha rätt nivå för den ålder vi är i. Däremot om man inte tar hand om sig själv påverkar man sitt åldrande. Man bör vara aktiv! Använd den fysiska kroppen men glöm inte hjärnan.

Maria talar om hur vi bäst möter förändringarna. Undvika långvarig stress och hålla borta inflammationer.

Vi vet kanske hur vi skall leva för att minska stress även om det inte alltid är så lätt att göra det. Men hur undvika inflammationer? Maria beskriver vad ett ”antiinflammatoriskt liv” kan vara. Vad du äter är viktigt.  Färska råvaror. Laga så mycket mat själv som du kan. Ta bort hitteåpå mat. Hon talar om örtkryddor, fetter och mycket annat. Om att ensidighet även av nyttiga komponenter kan tippa balansen. Lagom är bäst.

Så grips inte av panik över att du är på väg att bli gammal. Du är på väg in i en ny fas. Grattis!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Maria Karlsson hör du även i avsnitt 315 Magen och hjärnan   och Sofia Antonsson i avsnitt 280 Koppling hjärna – tarm . Cecilia Tibell talar om signalsubstanser i avsnitt 225 Hormoner och signalsubstanser och i avsnitt 226 . Professor Tord Naessén  kan du höra  i avsnitt 287 Demens och östrogen .

Hjärnforskaren Lisa Mosconi är intressant att följa på Instagram och jag har lärt mig mycket av boken The XX Brain.

Maria talar en del om hjärnans hälsa och koppling till sjukdomar och tillstånd som drabbar hjärnan. Ämnet kynurensyra nämns också. Det pågår mycket intressant forskning,

Läs också mer om BDNF