Frågor om hormonbehandling och mycket annat

 

frågor om hormonbehandling naomi flamholc

295.- Lyssnarfrågor med Naomi Flamholc

Det finns många frågor om hormonbehandling. I detta extra långa avsnitt möter Åsa Melin Naomi Flamholc. Naomi  är allmänläkare och har specificerat sig på att behandla och ta emot kvinnor i och kring klimakteriet. Naomi svarar på några av alla de frågor som kommer in till Klimakteriepodden. I avsnittet ligger tyngdpunkten på olika aspekter på hormonbehandling.

Beroende på var man bor i landet är den hjälp och den förståelse man möter i vården tyvärr väldigt olika. Vad kan du begära och vilka möjligheter finns för att få sin gymmottagning och vårdcentral att hantera problemen?

Den första frågan som Naomi och Åsa tar upp gäller problem med stelhet, muskel- och ledvärk som en lyssnare lidit av. Många kvinnor lider av samma besvär som kan orsakas av sjunkande östrogenbalans. Vad kan man göra?

En fråga många funderar över är hur länge man kan och bör hålla på med hormonbehandling. Frågan är speciellt aktuell för de som tidigt kommit in i klimakteriet som en av lyssnarna som började sitt klimakterium redan runt 40-års åldern.

Hur bör man tänka runt preventivmedel och hormonbehandling?

Kan man bli bioidentiskt progesteronberoende? Många kvinnor mår väldigt bra av progesteron men kan det finnas en risk för att man kan bli beroende? Och i så fall, är det farligt?

Varför får en del acne vid bioidentiskt progesteron och vad kan man göra åt det?

En lyssnare började använda östrogenplåster när hon kände nedstämdhet och värk i kroppen. Nu har ångesten kommit tillbaka. Kan det vara östrogenbrist? Eller finns det insättningsproblem med östrogenplåster och i så fall hur länge bör man prova innan man ger upp?

Frågor kring vikt. Varför lägger man lätt på sig vikt i klimakteriet, och då ofta runt magen? Hur bör man tänka?

Många aktörer försöker sälja in olika former av tester och prover. Att ta blodprover som inte är relevanta är ju att kasta pengar i sjön. Vilka prover är relevanta för att besluta om en behandling?

Naomi tar upp många frågor om hormonbehandling. Hon talar också om olika sätt att behandla med östrogen. Lokal östrogenbehandling i slidan. plåster, oralt, gel, spray. Fördelar och nackdelar och vad händer om man slutar?

Naomi och Åsa kommer också in på en ny hormonfri medicin mot vallningar och svettningar. Den är godkänd i USA och provas just nu i Sverige.

Lyssna på avsnittet

Länkar

I avsnittet talar vi om ett kostnadsfritt självskattningtest som womni.se erbjuder.

Följ gärna de webinar som Naomi och Åsa ordnat.

Dr Naomi Flamholc har varit med i flera avsnitt och bland annat 248 Klimakteriesymptom och behandling när vi går igenom många frågor kring hormonbehandling. Dessutom i avsnitten 212 Allmänläkaren som vill och kan och 264 Förklimakteriet.

Det  från  I Läkartidningen finns en intressant artikeln,  ABC om klimakteriet och hormonbehandling skriven av Naomi Flamholc tillsammans med Professor Angelica Lindén Hirschberg.