Tecken på klimakteriet

 

tecken på klimakteriet åsa melin christina sundequist
300.- Våra klimakterieutmaningar med Christina Sundequist & Åsa Melin

”När jag till slut förstod att det var tecken på klimakteriet startade jag klimakteriepodden. Det var mitt sätt att ta reda på mer och lära mig”

Klimakteriepodden firar 300 avsnitt med ett personligt avsnitt där Åsa Melin och Christina Sundequist berättar om hur de slutligen fattade att det var klimakteriet!. För Åsa var det en vallning på natten. För Christina var det att hon kände sig känsligare för stress och hade muskelvärk i benen.

Du får höra hur deras respektive klimakterieresor började och hur de förstod att det var hormonerna som sviktade. Från att i princip inte vetat någonting om klimakteriet har det blivit en resa som de nu är tacksamma att de fått göra.

Det är inte alla som drabbas av de ’klassiska’ problemen som vallningar. Klimakteriet är ju en långsam utveckling och det är inte alltid lätt att koppla ihop saker och ting. Att du blir så arg beror ju inte på dig utan på idioterna du tvingas handskas med på jobbet. Eller hur? Att du sover mindre bra beror på att du tvingas fundera över hur du skall lösa alla problem som andra är orsaken till. Inte sant? Men varför känner jag mig sällan längre riktigt glad?

Ingen kvinna är den andra lik men det finns många gemensamma nämnare. På varsitt håll började Åsa och Christina söka efter kunskap. De berättar varför de valt att dela sina erfarenheter och kunskap i böcker, föredrag och här i Klimakteriepodden.

De tar upp de problem de själva råkat ut för som stress, humörskiftningar, matsmältning. De talar om vilka utmaningar som varit störst. Hur de på olika sätt hittat strategier, förändrat sitt leverne och hittat hormonbalans.

Hur ser de egentligen på kosttillskott, hormonbehandling, kost, träning och stress? Kan det vara så att det yttre talar högre än det inre?

Men som sagt, klimakteriet kan vara början på något mycket positivt. En tid för att bli mer självisk och tänka på sig själv och inte främst på alla andra.

Det viktigaste råden är ändå,
– Skaffa dig kunskap
och
-Lyssna på din kropp

Lyssna på avsnittet

Länkar

I avsnittet refererar vi till flera avsnitt; bland annat  avsnitt 296 Värt att veta om alkohol med Charlotta Gustavsson.

Camilla Hasselvret var med i avsnitt 244 Självstark och avsnitt 251 Självkänsla hon talar om självkänsla och om att vara sann mot sig själv.

Lyssna gärna på avsnitten som handlar om förklimakteriet. Använd funktionen Sök