Coachen tipsar: Återhämtning

återhämtning monik björn

220.- Återhämtning med Monika Björn

För att vi skall fungera måste vi få tid och möjlighet till återhämtning. Både vad gäller vår träning och vårt vardagsliv.

Vi kan märka det på att vi inte känner oss utvilade när vi vaknar. Att vår ork börjar dippa under eftermiddagen och kvällen. Och/eller att vårt humör påverkas. Speciellt sömnen är viktig. Sover du dåligt måste du ta tag i det. I längden är dålig sömn enormt nedbrytande.

Den återhämtning som fungerar ser olika ut för olika människor och under olika perioder av livet:

  • Sömn som också återhämtar hjärnan
  • Vila som att ta en tupplur på soffan
  • Olika typer av verksamheter som ger dig återhämtning

Vad som passar dig kan du bara själv bestämma. Viktigt med introspektion och att lyssna innåt. Men klart är att återhämtning är en bristvara men ack så viktig. Brist på återhämtning förvärrar också nästan alltid klimakteriebesvär.

Vilken typ av återhämtning som passar ändras över tiden. Innan Monika kom in i klimakteriet var joggning hennes sätt att återhämta sig. En dag upptäckte hon att jogging istället hade blivit en belastning.

Bara du kan bestämma vad som passar dig. Skogspromenader, hänga med barnbarnen, dreja, yoga, avslappningsövningar. Vad passar dig? Fundera över om ”Non sleep deep rest” är något för dig.

Prova sätt att hitta återhämtning vare sig det är drejning, musik, skogspromender eller något annat under ett antal veckor. Fungerar det inte utan kaoset i huvudet  fortfarande finns kvar, är det kanske hormoner som är grejen.

Lyssna på avsnittet

Monika Björn har varit med i flera avsnitt tidigare och talat om träning. I avsnitt 42, i avsnitt65, i avsnitt 93, i avsnitt 134, i avsnitt 165 och i avsnitt 193   och i ”Coachen tipsar” avsnitt 216