Smärta och ledvärk

 

smärta och ledvärk monika björn

224.- Smärta & ledvärk med Monika Björn

Hur kan vi hjälpa våra kroppar mot  smärta och ledvärk? ”Use it or loose it” är en bra sammanfattning av Monika Björns filosofi

Smärta är något som drabbar många. Både de som tränar och de som inte tränar. Ofta  helt oförklarlig. Utan att vi förändrat något i vårt sätt att vara, träna och röra oss kan smärtan plötsligt komma. Dessutom på de mest oväntade ställen. Klimakteriet är en kritisk period. Även vid smärta och ledvärk kan östrogen spela en roll.

Hur skall man tänka om smärta när man rör sig och kanske tränar? Först och främst är det i 99.9 % av alla fall bra att röra sig, men hur ont får det göra? Inom sjukvården talar man ofta om en 10 gradig skala där 1 innebär att man knappt känner någonting över huvud taget och 10 att det gör väldigt, väldigt ont. Outhärdligt ont.

Se det så att det är helt OK att smärtan är upp till 6 när du tränar/rör på dig. Om smärtan inte är värre nästa dag! Har man har utökad smärta dagarna efter har man antingen rört på sig/tränat för mycket eller på ett felaktigt sätt.

Instinkten när man känner smärta är att inte röra sig och belasta där man har ont.  Detta kan till en stor del vara psykologiskt. Smärtan har gjort att man fått ”rörelserädsla”.

I avsnittet beskriver Monika Björn hur man bör tänka och hur man successivt kan utveckla sitt sätt att röra sig och/eller träna. Men som sammanfattning är att röra sig nästan alltid svaret även om hård träning inte alltid är det

Även om det är mycket som vi inte vet om smärta, vet vi väldigt mycket mer idag än för några år sedan. De riktlinjer för hur man bör handskas med problem som artros, ryggsmärtor och stelhet har ändrats radikalt. Rör på dig! Träna både  styrka och rörelse. De går hand i hand för att du skall må bättre.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lyssna på Monika Björn i avsnitt 42, ”Stark genom klimakteriet ” och i avsnitt 193, ”Stark 50+”. I avsnitt 57 talar Elisabet Hagert om ”Ont i kroppen”. I avsnitt 146 talar Katarina Woxnerud om ”Stötta kroppen” och i avsnitt 170 om ”Smärta”.

Besök också Monika på ”Stark genom klimakteriet