Medias negativa syn på hormonbehandling

hormoner tord naéssen

180.- Dina frågor om hormoner & annat med Tord Naéssen

Medias negativa syn på hormonbehandling har fått konsekvenser för behandlingen av klimakteriebesvär. Ibland möts du som upplyst och påläst om klimakteriefrågor och SFOG`s rekommendationer av en annorlunda diskussion när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt frågor om hormoner faller inom denna kategori. Varför är det så? Professor Tord Naéssen talar om detta och om hur det tar tid att få ny forskning och nya rekommendationer att nå ut.

Vi tar upp flera lyssnarfrågor som rör sköldkörteln, varför vissa inte tål östrogen och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Varför man kan få torra ögon, om vikten kommer stabilisera sig och vad som händer om man opererar bort livmodern? Hur är det om klimakteriebesvär dyker upp en lång tid efter menopaus, bör man ska söka hjälp? Och för den som inte alls känner igen sig i de klassiska klimakteriebesvären utan tvärtom är kall och fryser som aldrig tidigare, vad kan det bero på? Vi talar också om kinesisk medicin, lichen sclerosus, foglossningskänsla, p-piller, myom och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Så talar vi om bioidentiska hormoner och dosering.

Extra långt, extra mycket packad kunskap med seniora professorn Tord Naéssen och Åsa Melin!

Länkar

Lyssna på avsnittet

Vill du uppdatera din egen kunskap om hur riktlinjerna för eventuell hormonbehandling i Sverige ser ut?

Lyssna på avsnitt 170 med naprapaten Katarina Woxnerud om fysisk smärta och hälsoprofilen Monika Björn hittar du i ibland annat avsnitt 134, i avsnitt 165 och i avsnitt 93.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!