Hur du får bättre sömn

bättre sömn lisa carpevi

206.- Verktyg för god sömn med Lisa Carpevi

Hur får vi bättre sömn? Kvinnor får ofta problem i klimakteriet. Är det verkligen meningen att vi ska sova dåligt bara för att vi blir äldre och är i klimakteriet? Över 50 % av alla svenskar sover dåligt men det är vanligare att kvinnor sover sämre än män.

Vi som är i övergångsåldern har mycket ofta sömnproblem och faktiskt är det så illa att mer än hälften av oss tycker att den dåliga sömnen påverkar livet negativt. Trots det accepterar många det och tycker det är för privat att tala om.

Lisa Carpevi är sömnkonsult och i avsnittet berättar hon att det finns mycket vi kan göra för att påverka och främja god sömn. Det stavas dels rutiner och handlar om kropp och emotionellt mående. Genom att reflektera och kartlägga vår livsstil och dygnsrytm kan vi skapa förutsättningar och kunskap om hur vi som individer fungerar.

Dels stress och oro som eskalerar nattetid och som sömnproblem ofta är kopplade till. Oro, angående barnen, ekonomin, förhållandet eller något annat påverkar sömnen. Vi skall inte försöka fixa oron när vi ligger och skall sova. Försök lösa det på dagen.

Lär dig arbeta med oroseliminering dagtid, skapa aktiveringsbalans, undvika social jet lag och bli piggare under den mörka årstiden.

Vi har alla olika dygnsrytm så försök att hitta din. Sömnbehov och en bra balans mellan aktivitet och vila. En sömndagbok under två veckor kan vara ett hjälpmedel.

Social ”jet lag” kommer in här. Om du är van att somna runt 11 och sedan vakna vid 6-tiden på vardagarna blir din kropp och psyke förvirrade om du lördag kväll kommer i säng klockan 2 efter att druckit massor med vin. Även om det tar emot så försök att vakna som vanligt. Det har du igen på måndag morgon när vardagen kommer tillbaka.

Lisa berättar också om hur melatonin, vatten, koffein, ljuslampor, dagsljus, blått ljus, mat och tupplurar påverkar vår sömn. Ett viktigt avsnitt för dig som önskar att du kunde sova godare.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lisa Carpevi arbetar med sömn på många sätt och du kan läsa mer om Lisa och sömn

Mer råd om sömn ger Lisa i avsnitt 151 ”Lär dig sova” och i avsnitt 156 ”Sömn och livsstil”ger med kring sömn och råd för att främja bättre sömn med sömnkonsulten Lisa Carpevi och avsnitt 156 Sömn och livsstil.

Andra avsnitt om sömn är: avsnitt 17, avsnitt 32, avsnitt 33, avsnitt 37 och i avsnitt 137. Mer om stress hittar du i många avsnitt bland annat med psykologen Anders Tengström i uppskattade avsnitt 43.

Se Livsmedelsverkets lista med koffein