Gynekologmöten och behandling

gynekologmöte behandling klimakteriet anette sjösten
98.- Gynekologmöten och behandling med Anette Sjösten

Hur vet man om man behöver någon behandling i klimakteriet och i så fall när, vad och hur? Du får också veta hur du kan hantera dina gynekologmöten, hur ofta du bör gå och vilka rättigheter och möjligheter du har och vilket ansvar läkare har. Hur avgör man var man står om man har spiral, hur vet man när man inte kan bli gravid?

Anette Sjösten är gynekolog med gedigen erfarenhet av kvinnor i klimakteriet. Hon har varit med i otaliga gynekologmöten och delar med sig av sina erfarenheter. Anette berättar hur ofta och varför man kan behöva justera doser och byta läkemedel om man valt att ta hormoner. Vi talar också om inställningen till hormoner generellt och varför det är så svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet och att det faktiskt finns alternativ. Anette är förutom kliniker också med i Läkemedelskommitténs expertråd för Region Stockholm som bestämmer vilka läkemedel och preparat som bör förskrivas.

Här kan du läsa vad och hur Region Stockholm rekommenderar vad gäller behandling mot klimakteriebesvär.

Vill du höra mer om WHI-studien som nämns i avsnittet, lyssna på avsnitt 4b med Angelica Lindén Hirschberg

Lyssna på avsnittet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!