Hjärnan ändrar sig i klimakteriet

Klimakteriebesvär Bitten jonsson

85.- Hjärnans påverkan med Bitten Jonsson

Hjärnan ändrar sig i klimakteriet, bygger om sig. Det underliggande beteendemönstret kan  triggas. Vet du om har en beroendehjärna, är socialbrukare eller ägnar du dig ständigt åt riskbeteenden? 

Oavsett hur du fungerar, så kan vi underlätta vårt klimakterium genom att hjälpa vår hjärna, enligt Bitten Jonsson som är sjuksköterska, specialiserad på beroendeproblematik med fokus på sockerberoende. Bitten har också egen erfarenhet av alkoholism. Vi talar om hur det vi får i oss påverkar hjärnans funktioner och varför nya vanor är svåra att implementera. Hur skapar man en frisk hjärna? Och varför är andning, sömn, fysisk aktivitet och livsglädje avgörande för om du lyckas och kan skapa goda nya vanor? Så får du veta vad en power surge är. 

I avsnittet nämns en rad personer som Bitten anser har intressant kunskap som hon själv lärt sig av. Bl a Mia Lundin och hennes bok Kaos i Kvinnohjärnan. Mia har varit gäst i flera avsnitt av Klimakteriepodden, bland annat avsnitt 120. Birgitta Brunes som är MS-specialist och Christiane Northrup och en av hennes böcker; The wisdom of menopause. Terry Gorski är amerikanare och jobbar med beroendeproblematik. Googlar du på dessa personer så hittar du mer information. Om du vill lära dig mer om GABA och andra hormoner som avsnittet talar om, lyssna på Cecilia Tibell i avsnitt 80 och  avsnitt 81. I avsnitt 70 kan du höra mer om naturens välgörande kraft med Eva Sanner.

Lyssna på avsnittet

s mer om Bitten Jonsson och hennes arbete, kunskap och böcker

Bitten radar upp fördelar med att andas rätt och nämner Anders Olsson.

Hormoner och närhet är viktiga delar för hjärnans optimala funktion och här rekommenderas mer kunskap från Kerstin Uvnäs Moberg

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!