Lymfsystemet och klimakteriet

lymfsystemet och klimakteriet Ellen Engvall

168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall

Lymfsystemet och klimakteriet. Har de något med varandra att göra? Vi måste ha ett bra fungerande lymfsystem för att vår kropp skall må bra. Det är viktigt för vätskebalansen i kroppen och för kroppens försvar mot infektioner. Lymfsystemet är känsligt för hormonella svängningar och obalanser och det är här som klimakteriet kommer in i bilden.

Känner du dig svullen, stram och stel, har ledvärk, celluliter eller vaknar med svullna ögon? Kanske får du ofta strumpmärken eller kämpar med vikt som inte släpper? Då är det här avsnittet för dig. För vi ska tala om vad lymfsystemet är, gör och hur du sätter fart på det. Ellen Engvall är barnmorska och specialiserad på bl a medicinsk yoga. Du får veta hur hormonsvängningar skapar oreda och triggar sämre cirkulation av lymfvätskan som är en del av vårt reningsverk. Varför det är viktigt att få bukt med östrogendominans, stress och för mycket stillasittande för att systemet ska fungera och skapa harmoni mellan sköldkörtel, äggstockar och binjurar. Vi talar om känslighet som gör att vi lättare går upp i vikt och varför hormonbehandling kan skapa sämre lymfflöde hos vissa. Dessutom berättar Ellen varför du inte ska ha bygel-bh till vardags och ger oss några effektiva rörelser för att få igång lymfsystemet.

Lyssna på avsnittet

Här hittar du en film där Ellen visar hur du kan stimulera och aktivera sitt lymfsystem

Missa inte heller avsnitt 139 om Yoga för hormonbalans och avsnitt 166 om Detox där Ellen Engvall också delar sin kunskap.

Om du vill ha mer konkreta råd och tips kring vikt lyssna på bl a avsnitt 161 med Lovisa Lofsan Sandström.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!