Östrogendominans

östrogendominans mia lundin

164.- Östrogendominans med Mia Lundin

Hur kommer det sig att ordet östrogendominans blivit så svårt att förstå? Många kvinnor har hört uttrycket men få vet vad det betyder. Egentligen är det en obalans mellan östrogen och progesteron som kan ha flera orsaker.  Är det ens något som vi behöver vara medvetna om? Östrogendominans kopplas ofta ihop med ordet ”förklimakteriet” som är laddat med obehag för många. Vad är det? Finns det överhuvudtaget ett förklimakterium eller är det en fas som inte har något att göra med själva klimakteriet? Mia Lundin är med och förklarar hur det hänger ihop och hur vi kan återskapa hormonell balans. Men under den fertila åren så är det ju naturligt att vi har olika nivåer och vad är det då som kan gå snett under åren innan menopaus och hur kan man vara höra att man är östrogendominant när östrogenet sjunker kring klimakteriet? Är det farligt? Och vad händer om man kommer tillbaka till balans? Varför upplever inte alla dessa kvinnor den här svängliga fasen? Vad händer om man får hormonbehandling och vad har sköldkörtel och tarmflora med allt att göra? Ja, du ser ju! Här är avsnittet med en rad värdefulla råd och tips.

Lyssna på avsnittet

Mia Lundins bok Vägen mot Hormonell balans kan du höra mer om i avsnitt 120. Och Mia har även varit med i avsnitt 86avsnitt 87 och avsnitt 133.

Missa inte boon.tv/asamelin om du vill titta på föredrag och olika hälsoinspirerande filmer med Åsa Melin.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!