Hur du skapar förutsättningar för bättre sömn

 

battre somn lisa carpevi

156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi

Att skapa förutsättningar för bättre sömn handlar om många faktorer. Inte minst vad vi gör på dagarna och hur vi lever vårt liv med mat, vila, arbete och rörelse.

Med hjälp av sömndagbok, självskattning och en livsstilsmätning går det att reda ut hur det står till med sömnkvalitet och återhämtning.

Vissa saker är väldigt individuella och andra faktorer är relativt allmängiltiga. Lisa Carpevi talade om hur vi kan lära oss sova i avsnitt 151 där vi också efterlyste era frågor. Här kommer uppföljningen, dels vad sömnutredningen på Åsa Melin visade och vad som skapat riktiga uppvaknanden, tankar och förändringar.

Vi tar också upp ett antal lyssnarfrågor som handlar om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg.

Lyssna på avsnittet

Läs mer om Lisa Carpevi och hennes arbete och råd kring sömn

Lyssna också på fler avsnitt om sömn. Lisa i avsnitt 151, sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell kan du höra i avsnitten 32, avsnitt 33 och avsnitt 99. Och är du intresserad av sambandet mellan vikt och sömn missa inte Christian Benedict i avsnitt 137.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!