Hormonpreparat och östrogen

Mia Lundin

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin

Frågor om hormonpreparat och östrogen kommer ofta upp bland de många frågor Klimakteriepodden får från er som lyssnar. Här är ett extra långt avsnitt som bl a besvarar: Varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Varför känns det som fettet klistrar sig på kroppen och systemet står still? Hur kan stress vara ett problem för klimakteriesymptom nu om det inte var det förr?

Många undrar över hormonpreparat och östrogen och progesteron; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Och varför skulle vår smarta kropp ens behöva hormontillskott? Vilka alternativa metoder finns? Vad har signalsubstanser, sköldkörteln och tarmen med klimakteriet att göra? Vilka andra tillskott hjälper och ska man ta prover? Du får också svar på frågor som rör bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium. Och nej, man ska inte behöva känna sig som en död kaktus bara för att man är i klimakteriet.

Lyssna på avsnittet

Lyssna på Mia i avsnitt 86 Vem vill vara i klimakteriet?  , i avsnitt 87 Vägen till hormonell balans 2   och avsnitt 120 Vägen till hormonell balans.

I avsnitt 101 presenterar Alkistis Skalkidou Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!