Hormoner i PMS och klimakteriet

effekter på hjärnan marie bixo

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo

Professor Marie Bixo talar om hormoner i PMS och klimakteriet. Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna, dessutom har många starka åsikter och känslor om kvinnor och hormoner samtidigt som det saknas forskning.

Marie Bixo är professor och överläkare på institutionen för klinisk vetenskap på Umeå universitet i gynekologi. Hon har enorm kunskap om kvinnor och våra hormoner och deras påverkan. Inte bara om hormoner i PMS och klimakteriet. Du får veta mer om biverkningar av hormoner, eller brist på, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och gulkroppshorm ofta är negativa. Vi talar också om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS, bröstcancer eller intolerans mot p-piller. Så får veta att det alltid är kvinnans upplevelse som bestämmer. Så den ständiga frågan om vad som är bäst; syntetiskt eller naturligt progesteron.

Lyssna på avsnittet

Professor Torbjörn Bäckström talar om bland annat hormonintolerans, ångest och migrän i avsnitt 105

De aktuella nationella riktlinjerna för hormonbehandling

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!