Blodsocker och insulin: Den viktiga metabola balansen

metabola balansen ewa meurk

213.- Blodsocker, insulin & vikt med Ewa Meurk

Det talas mycket om blodsocker och insulin och dess påverkan på våra liv och vår hälsa. Om snabba kolhydraters inverkan på oss. Om sjukdomar som typ 2 diabetes, övervikt, fetma och hjärt- kärlsjukdomar. Vi läser om det men få förstår hur ämnesomsättningen, metabolismen, i grunden påverkar vårt välbefinnande. Gör du?

Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana och blev hälsoingenjör. Hennes tekniska kunskap kombineras med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och beroendeterapi inom mat och socker. Hennes grundprincip är att om man inte förstår orsaken till något kan man inte heller åtgärda det.

Om man inte förstår orsaken till att man går upp i vikt eller mår mindre bra hur vet man då hur man kan gå ner till en idealvikt eller sänka blodsockerhalten? Det finns en uppsjö av program, preparat och goda råd men vilka skall man välja och varför. Ämnesomsättningen och den metabola balansen är nyckelfaktorer.

Som med allt annat blir våra kroppar sämre och sämre på att hålla den fina metabola balansen när vi blir äldre. Sköter vi oss inte kan resultatet över tiden leda till insulinresistens. Blodsockerhalten regleras inte tillräckligt bra och sjukdomarna kommer. Speciellt känsliga blir vi när östrogennivåerna faller i klimakteriet. Vi måste sköta oss.

Ewa, som talar med Christina Sundequist, beskriver vad det är som händer när vi blir äldre och kanske inte sköter oss som vi borde. Insulinets roll och vad vi bör vara vaksamma på. Många lider av evig kamp mot övervikt. Varför lägger vi på oss onödiga kilon? Vet vi varför kan vi också agera. Håll koll på ditt blodsocker. Om du får några extra kilo på höfter och lår är det ingen katastrof men akta för bukfetma! En varningssignal.

Har man jämt för mycket socker/glukos i blodet går det inte att bli av med de kilon man vill bli av med.  Och på lång sikt påverkar man metabolismens fina system. Men inget är irreparabelt! En förutsättning är dock att man vet vad som händer i kroppen. Avsnittet ger dig en möjlighet att förstå samspelet mellan blodsocker och insulin och hur du kan förbättra ditt mående.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ewa Meurk driver utbildningsbolaget Elitista där du kan lära dig mer om hur du själv kan mäta och tolka dina egna metabola markörer och hur övervikt, fetma och högt blodsocker hänger ihop.

Ewa är också författare till boken ”Bli din egen hälsoingenjör – verktyg för metabol hälsa”

Lyssna gärna på avsnitt 171 om ämnesomsättning med Fredrik Nyström, avsnitt 173 med Kerstin Brismar och avsnitt 183 om det metabola syndromet också med Fredrik Nyström