Sambandet mellan östrogen och bröstcancer

Bröstcancer och hormoner per hall sara margolin

77.- Bröstcancerrisk med Per Hall & Sara Margolin

Hur är sambandet mellan östrogen och bröstcancer? En stor del av bröstcancerbehandling går ut på att stänga av östrogenet i kvinnokroppen. Resultatet blir klimakteriebesvär. Ofta grava. Vad säger man om lokal östrogenbehandling, kosttillskott, fytoöstrogener och andra lindringar. Hur och med vad kan man få hjälp när hormonbehandling är ett absolut nej, eller är det inte uteslutet?

Onkologerna Sara Margolin, ansvarig för bröstcancermottagningen på Södersjukhuset och Per Hall som bland annat leder flera studier för förebyggande och behandling av bröstcancer talar om sambandet mellan östrogen och bröstcancer. De talar om behandling och hur man hanterar tiden efter det akuta stadiet när livet med avstängda könshormoner tar vid. Och vad är budskapet till de kvinnor som slutar ta sina mediciner för att de inte står ut med biverkningarna? Ett avsnitt som berör alla oss kvinnor, vare sig vi har, har haft eller oroar oss för bröstcancer.

Länk till Bröstcancerförbundets hemsida

Länk till cancerfondens hemsida

Läs mer om de aktuella studierna som Per Hall är involverad i

Lyssna på avsnittet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!