Påtvingat klimakterium!

påtvingat klimakterium sofia lann
76.- Påtvingat klimakterium med Sofia Lann

Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium när hennes östrogenproduktion stängdes av för att bota hennes bröstcancer. Bröstcancer drabbar ungefär 12% av alla kvinnor i Sverige och de flesta får det som kallas hormonell bröstcancer. Vad händer i kroppen när östrogenet tvärt stängs av och hur ska man sedan lösa sina klimakteriebesvär?

Sofia Lann klarade sig igenom sin bröstcancer och är nu en frisk 35-åring fast med en 50-årings klimakteriekropp. Hon berättar om hur hon drypande av svett, med stela leder, torra slemhinnor och viktuppgång trots allt är tacksam för att vara fri från cancern men med nedsatt livskvalitet är det inte alltid lätt att vara positiv.

Att som ung kvinna leva i en kropp som blivit gammal på kemisk väg och dessutom behöva stå ut med att förklara för omgivningen varför man har klimakteriebesvär från helvetet, är inte så lätt. Hur avhjälper man sina besvär och hur agerar vården? Sofia vill att vi ska tala mycket mer om detta och sprida kunskap har blivit hennes mission. Du får också ta del av Sofias bästa råd för hantering av klimakteriebesvär på hormonfri väg.

Sofia rekommenderar länken ”Ospridd Sanning” om bröstcancer

Vårdguiden ger bra information om bröstcancer

Läs och lär dig mer på Bröstcancerförbundets hemsida

Vill du bättre förstå vad cytostatika är så finns en lättbegriplig artikel på Vårdguiden

Lyssna på avsnittet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!