Funktionsmedicin

53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander

Inom funktionsmedicin, som kommer från USA, försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa baserat på fem grundpelare. Basen är vetenskapliga studier och man ser sig som ett komplement till den traditionella vården. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel kommer förhoppningsvis att ta bort eller dämpa dina symptom, men för att komma till botten med dina problem måste du gå djupare än så. Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut  och berättar hur funktionsmedicin fungerar, hur han jobbar med djupgående analys och hur han råder bot på klimakteriebesvär. En kostomläggning är oftast nödvändig och ibland måste man ta till ganska radikala metoder.

Fredriks tips:
Ett bra sätt att få hjälp och stöd, är att man gör en stresslista.
Skriv ner de 10 olika saker i ditt liv som skapar din stress. Gör även en Harmonilista med de 10 saker som gör dig lycklig, lugn och harmonisk. Till sist så kan man göra en ”Älskling kan du hjälpa mig med”…..lista. Nu kan familjen/kolleger/partner omtänksamt se vad som orsakar din stress, din harmoni och vad du behöver hjälp med och förhoppningsvis hjälpa dig till lugn och harmoni. Lycka till!

Ps. Låt även din omgivning göra listor så ser ni varandras behov och önskningar tydligare.

Läs mer om Fredrik Ölander och hur hans behandlingar går till. Du kan också läsa om Wellness Screening och vilka studier och belägg det finns för att det fungerar

Länk till The Institute for Functional Medicine i USA varifrån utbildningen kommer

Hitta en certifierad funktionsterapeut eller funktionsmedicins läkare i Sverige

Dr. Josh Axe om naturliga sätt att lindra klimakteriebesvär

Nordic Nutriction Council är en kunskapsbro mellan nutritionsforskningen och livsmedelssektorn som nämns i avsnittet

Lyssna på avsnittet

Tillbaka