Vulva och vagina

 

det kvinliga könet ina schuppe koistinen
259.- Det kvinnliga könet med Ina Schuppe Koistinen

Vulva och vagina. Underliv. Om vi knappt vet vad vi ska kalla vårt kön så är det inte så konstigt att vi inte vet hur vi ska ta hand om det. Vulvan är den synliga delen av det kvinnliga könet. Yttre och inre blygdläpparna, urinvägsöppningen, klitoris och vaginalöppningen. Vaginan är den inre. Tillsammans utgör de en makalös konstruktion som kan klara att föda barn, ha samlag och vara instängt i tighta kläder.

Men samtidigt som underlivet är väldigt tåligt så är det sårbart. PH-värde och mikrober spelar en avgörande roll för hur vi mår. När vi exempelvis drabbas av illaluktande flytningar så skvallrar det om att något är fel i mikrobiomet i vaginan.

Med mikrober menar vi mikroorganismer som vi inte kan se med blotta ögat. Bakterier är en sort. Alla de mikroorganismer som finns i en viss miljö, exempelvis vaginan, kallar vi ett mikrobiom.

Bästa skyddet för vulvan och vaginan är fukt, luft och östrogen. Detta för att inte störa PH- och mikrobbalansen. Tvätta med vatten inte tvål! Inga medel som innehåller parfym. Inga våtservetter eller babyservetter. Kunskap är alltid viktigt men kanske mer här.

Docent Ina Schuppe Koistinen forskar på Karolinska Institutet genom att bland annat studera bakterieflorans roll för kvinnors hälsa. Brist på kunskap och missinformation gjorde att hon skrev boken Vulva: Fakta, myter och livsomvälvande insikter. Den innehåller också hennes egna illustrationer. Ina berättar öppenhjärtligt om sina egna klimakteriebesvär och vikten av att det görs mer forskning på kvinnohälsa.

Hon talar också om när du bör och skall söka hjälp. Tveka inte att söka hjälp om du får illaluktande flytningar. Det kan vara bakteriell vaginos som 30 % av alla kvinnor någon gång råkar ut för. Ditt PH värdet har stigit för högt.

Huvudbudskapet är: Du skall inte behöva lida! Sök en läkare som kan hjälpa dig.Det kan vara svårt att hitta vård beroende på var man bor men ge inte upp. Du skall inte behöva lida av vulvasmärtor, smärtor i vaginan, torra slemhinnor, smärtor vi sex. Det kan vara endometrios och då måste du definitivt få hjälp.

Ina talar också om sitt eget klimakterium. Hur besvären succesivt kommer smygande så att man hinner vänja sig vilket är det svåra och det hemska.

Hennes budskap är att vi kvinnor måste sluta vara timida. Vi skall kräva mer forskning, bättre vård och mer stöd kvinnor emellan.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ina Schuppe Koistinens målar akvarell. På hennes hemsida kan du se delar av hennes konstprojekt

I hennes bok Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter finns det du bör veta om din egen vulva och din egen vagina. Dessutom har Ina illustrerat den med sina akvareller på hur olika vulvor kan se ut

 Läs mer om Inas forskning baserad på Karolinska Institutet

Andra avsnitt som också tar upp ämnet är avsnitt 64 Underlivet under livet med Eva Rylander, en ikon vad gäller gynekologi och avsnitt 73 Vem skall hjälpa dig? med Aino Fiano. Flera avsnitt har tagit upp bakterier. Exempelvis avsnitt 174 Tarmbakterier med Henrik Ennart, Naomi Flamholc, som grundat Womni som det talas om i början av avsnittet, är också med i avsnitt 248 Klimakteriebesvär och behandling och i avsnitt 212 Allmänläkaren som vill och kan