Nina Campioni om att komma i förklimakteriet vid 40

nina campioni förklimakteriet vid 40

215.- Klimakteriet vid 40 med Nina Campioni

Nina Campioni, bloggare, poddare och influencer, hade vid 40 en känsla av att hon nått sin peak. Livet var på väg utför och kroppens förfall ett faktum. Hon kände sig låg, utan energi och utan nyfikenhet. Hon kopplade inte ihop det med hormoner och definitivt inte med klimakteriet. Klimakteriet drabbar ju bara äldre kvinnor! Kanske var hon gravid? Faktum var att hon blev litet förvånad över att man fastställde att hon inte var det. Efter nya tester konstaterades att hon var i förklimakteriet!

Det gjorde inte saken mycket bättre. Hon var nedstämd, hade svårt med minnet, tappade självkänslan och klumpen i halsen gick inte att svälja. Hon fick inget förtroende för den gynekolog hon gick till. När den som skall hjälpa och informera inte har svaren utan i stället ger konstiga råd får man inget förtroende.

Med hjälp av terapi och kunskap har Nina börjat hitta tillbaka till sig själv och funnit trygghet i hur hon vill gå vidare.

Men varför är det så svårt att förstå det här med hormoner och hitta kvalificerad hjälp? När det gäller graviditet kan kvinnor allt. De skulle kunna ersätta barnmorskorna. När det kommer till hormoner känns det krångligt och förvirrat. Okunskapen, tveksamheten och en negativ grundkänsla är onödigt stor.

Nina upplever att jämnåriga och yngre har ett engagemang och intresse för klimakteriet, precis som fertilitet och mens. Hon anser vidare att vi alla har ett ansvar i att vara öppna och dela information, även till män i vår närhet. Kanske har moderna kvinnor slutat bita ihop.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Mer av och med Nina Campioni hittar du på Instagram och hennes blogg

Hennes podcast heter ”Vattnet Går” och det finns ett avsnitt där Åsa Melin gästar 

Lyssna på avs 28 med Professor Angelica Lindén Hirschberg om tidigt klimakterium

Bland Klimakteriepoddens många avsnitt finns flera med personliga berättelser