Mentalt påverkad av klimakteriet

mentalt påverkad av klimakteriet lotta gray

207.- Elefanten i rummet med Lotta Vimmelmamman Gray

Lotta Gray, känd som Vimmelmamman, blev mentalt påverkad av klimakteriet. Hon kände hur hon tappade drivet och sin ”kvinnliga kraft”. Hon kände sig förvirrad och disträ (” var parkerade jag bilen?” ). Faktiskt satte hon en gång in sina skor i kylskåpet! Och, det kom att påverka hennes arbete. Hon kände inte igen sig själv.

Lotta vet hur det är att drabbas av cancer, gå igenom skilsmässa, vara ensam mamma, och sedan få klimakteriebesvär från helvetet, leva med tre timmars sömn per natt – och dessutom – vara offentlig med det.

Detta avsnitt är en personlig berättelse om den kvinnliga kraften som försvann och ersattes av symptom som ängslan, håglöshet, enorma svettningar, torra ögon och en mängd frågor. ”Vad är vad och vem kan hjälpa mig, för jag vägrar må så här!?”

Lotta är idag 55 år och förstod tidigt att hennes symptom berodde på klimakteriet men det har ändå visat sig vara svårt att navigera rätt. Med tiotusentals följare ser Lotta att finns två tydliga läger i diskussionerna kring klimakteriet:

Ett läger som föredrar att inte tala om det. Det är något som man får stå ut med. Generellt något äldre kvinnor.

Och ett läger som inte ser någon anledning till att man inte skall underlätta sitt liv och minska klimakteriebesvären. Lotta tillhör definitivt det senare lägret. Varför må skit när man inte behöver?

Kanske är den olycksaliga undersökningen från början av 2000-talet som felaktigt kom att tolkas att det fanns ett direkt samband mellan hormonbehandling under klimakteriet och bröstcancer åtminstone delvis skyldig till detta. Den kom att påverka inte bara många kvinnor utan också många inom vården.

Men det finns fortfarande ett motstånd att tala om klimakteriet. Är det för att det är ett tecken på att vi blivit äldre i detta ungdomsdyrkande samhälle? Ta fram elefanten i rummet. Förutom att det går att underlätta ens liv, är det viktigt att problem diagnostiseras. Om vi mår dåligt kan det vara en annan underliggande sjukdom som det är viktigt att vi hittar. Problem med sköldkörteln? Allt kan inte skyllas på klimakteriet. Men, varför bli mentalt påverkad av klimakteriet om det inte är nödvändigt?

Lyssna på avsnittet

Länkar

Följ Lotta Gray under Vimmelmamman på Instagram och hitta till hennes blogg

Lyssna på barnmorskan Eva Elmström i avsnitt 203 och avsnitt 204.

Mer omEvas bok Klimakteriet, Handbok för vårdgivare.  Vårdbesök med Eva kan du boka genom womni.se