Biohacking

biohacking martina johansson
192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson

Biohacking handlar om att förstå sig själv och skaffa grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att kunna gå till botten med dina hälsoutmaningar. Det är inte alltid som generella hälsoråd fungerar bäst. Vi är alla olika och har olika saker i vårt bagage. Utgå därför från dig själv och se vad just du mår bra av.

Martina Johanson är ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar. Det här avsnittet handlar bla. om hur allmänna hälsoråd kan vara ganska meningslösa eftersom vi är så olika och att dina ansträngningar därför kanske inte ger förväntad effekt.

Martina förespråkar att man gör en livsstilsinventering. Att studera sig själv för att fastställa hur man egentligen mår. Provresultat i vården kan visa att alla värden är som de ska men ändå mår du inte bra. Varför då och vad kan du göra åt det?

Hur du kan våga sålla i kraven från omgivningen och vad du låter influera dig.  Att börja utgå från dina egna behov och förutsättningar.

Du får en inblick i det man kallar neurokemi, som handlar om att hormoner och signalsubstanser ska vara synkroniserade. Balansen påverkar personligheten. Olika signalsubstanser som GABA, noradrenalin, dopamin, serotonin, acetylkolin etc påverkar en person olika. Här är vi väldigt olika i vad som påverkar vår personlighet, ger driv och får oss att må bra eller dåligt.

Martina ger också råd och insikter i vad som är generellt föryngrande åtgärder. Så avslutar vi med en spännande lyssnarfråga.

Länkar

Lyssna på avsnittet

Läs mer om Martinas senaste bok – Handbok i biohacking – och hennes blogg

Avsnitt 187 med Anders Olsson där du lär dig mer om näsandning och Martina Johansson hör du också i avsnitt 21, avsnitt 58, avsnitt 109 och i avsnitt 152.