Underlivskomplikationer som kan leda till operation

underlivsoperationer

184.- Underlivsoperationer med Kvinnokliniken

I det här avsnittet får du veta mer om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Med i avsnittet har Åsa Melin en specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker.

Vi får svar på en rad frågor som handlar om rikliga blödningar, olika typer av fram- och bakfall, myom, polyper, adenomyos, hemorrojder, svampinfektioner och urin- och analläckage. Ord som hysterektomi och hysteroskopi förklaras och vi får veta varför tar man bort delar eller hela livmodern och vad blir konsekvenserna av att låta äggledare och äggstockar vara kvar eller ej.

Det finns mycket missuppfattningar, okunskap och frågor som kan ha stor påverkan på livskvalitet och mående. Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig. Kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern och behöver man hormonbehandling efter operation? Vem får livmoderslemhinnan borttagen och varför eskalerar blödningar ofta just kring den tid när man ska sluta blöda? Underlivskomplikationer kommer troligen att beröra de flesta kvinnor.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Kvinnokliniken var med i avsnitt 122 där vi talade om blödningar som framförallt kan länkas till förklimakteriet där de ofta eskalerar.

Endometrios hör du om med Anna-Sofia Melin i avsnitt 89.

På 1177.se kan du genom att använda sökfunktionen läsa mer om t ex TVT-operationer som behandlingsform för urininkontinens, myom och livmoderoperationer.

Lyssna mer på Johanna Toftby i avsnitt 55 och kika in på hennes blogg där du kan läsa mer om hennes hysterektotomi- operation.

Läs mer om adenomyos och behandling i SFOGs rapport